logo F1online.skF1online.sk

Wolffa naštartoval Russellov vzdor. Jeho urgencia zachránila Mercedesu body

Lewis Hamilton a George Russell
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 9. 2023

Toto Wolff tento víkend chýbal na boxovom múriku Mercedesu, no nedá sa povedať, že by si mohol doma vyložiť nohy a vychutnať si Veľkú cenu Japonska. Pred televíznou obrazovkou si skôr šklbal vlasy, keď videl, ako sa jeho jazdci oberajú o čas, zatiaľ čo sa zozadu blíži nepriateľ. Šéfa Mercedesu to prinútilo zasiahnuť na diaľku.

Rakúsky biznismen má za sebou operáciu kolena, z ktorej sa má zotavovať v pokojovom režime. Z tohto dôvodu sa rozhodol vynechať preteky v Japonsku, no ako sa ukázalo, jeho prítomnosť by stajni určite prospela. Nemusel by totiž zasahovať z domu, ale rovno mohol povedať Georgeovi Russellovi, čo si o jeho vyjednávaní myslí.

George Russell a Lewis Hamilton zabávali fanúšikov už od úvodu veľkej ceny. Do vlasov si skákali pravidelne od piateho kola až do šachovnicovej vlajky. Najskôr sa George Russell dostal pred kolegu v šikane, ktorý zas kontroval na cieľovej rovinke. O deväť kôl neskôr Hamilton vyšiel z trate v zákrute Degner 2, čo chcel Russell využiť, ale Hamilton bol proti a Mercedes s číslom 63 na kapote vytlačil mimo trať. “S kým tu pretekáme? Bojujeme medzi sebou alebo proti ostatným?” pýtal sa Russell vo vysielačke.

Mercedesu sa kohútov podarilo oddeliť od seba rozdelením stratégií. Russell mal dôjsť do cieľa na jeden pitstop, Lewis Hamilton dostal výhodnejšiu dvojzastávkovú taktiku. Mladík v službách Mercedesu však neprotestoval, pretože takto mal šancu profitovať z prípadného výjazdu bezpečnostného vozidla či červenej vlajky.

K ničomu takému však neprišlo a začal sa prepadávať, až kým sa za jeho zadným krídlom nezjavil starý známy Lewis Hamilton. Tím Russellovi odkázal, aby sa svojej pozície vzdal; v opačnom prípade by Carlos Sainz mohol zhltnúť oboch.

Jeho vyjednávanie, aby si to nechali na posledné kolo, narazilo na hluché uši. “George, to bol príkaz. Vymeňte si pozície,” znela prísna odpoveď boxového múrika, no príkaz mal trochu iný pôvod. Nemecký AMuS prezradil, že na Russella sa rozhodol pritlačiť Toto Wolff zo svojho domu. Mercedesu nakoniec nevyšla Sainzova singapurská taktika s DRS, no Hamiltonovi zachránil body za piatu priečku.

“Na trati pretekajú tvrdo,” uviedol Bradley Lord, komunikačný boss Mercedesu, ktorý v Suzuke zaskakoval za Tota Wolffa v tandeme s Jeromom d’Ambrosiom. “V zápale boja je ľahké vyčítať z vysielačiek kadečo. Ako vždy sa však o tom porozprávame bez tlaku na pleciach a mimo horúčavy v kokpite na debrífingu.”

V kancelárii si každý povie svoje. “Tam upraceme všetko, čo upratať potrebujeme,” pokračoval. S Russellovou taktikou bol spokojný. “Bol ďaleko pred Alonsom a pohodlne pred autami vzadu. Pre Sainza to však bola šanca dostať cez nás aj druhé Ferrari. Celkom nám to nevyšlo, ale za pokus to stálo.”

“Aspoň sme dostali jedno auto medzi Ferrari,” hľadal pozitíva šéf traťových inžinierov Andrew Shovlin, ktorému je jasné, že Ferrari je v Pohári konštruktérov hlavným súperom Mercedesu. “V rýchlych zákrutách sme príliš trpeli, čo zredukovalo aj našu výhodu pri manažmente pneumatík.”

Diskusia