logo F1online.sk

Alonsa príjemne prekvapila forma Aston Martinu: Bolo to lepšie, než sme očakávali

Fernando Alonso
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 9. 2023

Aston Martin padá stále hlbšie a hlbšie. Fernando Alonso sa začína dostávať do situácie, ktorú vo svojej kariére zažil už mnohokrát, keď jeho tím boduje hlavne vďaka jeho jazdeckým výkonom, nie kvalite monopostu. Dobrým príkladom toho bola aj Veľká cena Japonska, z ktorej si Španiel odnáša štyri body za ôsme miesto.

Aston Martin zariskoval a obul svojej superhviezde na štart mäkké pneumatiky. Keď máte vo svojom strede Alonsa, niekedy ho stačí jednoducho vypustiť z reťaze a tento starý známy špecialista na štarty opäť preukázal, aký má cit pre výber miesta, kam poslať svoj monopost.

Aston Martin však nedokázal stopercentne využiť, že Fernando sa na štarte prepracoval na šieste miesto. Stratégovia ho už v 11. kole povolali do boxov, pričom celkom očividne mohli uprednostniť pozíciu na trati pred čerstvejšími pneumatikami. Alonsa v čase prvej zastávky Mercedesy príliš neohrozovali, ale keď sa dostali do čistého vzduchu, využili svoje tempo a s Aston Martinom si hravo poradili.

„Boli to dobré preteky,“ povedal Alonso po ich skončení. „Mal som fantastický štart a posunul som sa na šieste miesto. Potom sme mali dobré tempo, ale asi sa nám nepodarilo optimalizovať našu stratégiu. Zastavili sme príliš skoro, a to trochu skompromitovalo náš konečný výsledok.“

„Boli sme však rýchli a povedal by som, že naše tempo bolo lepšie, než sme očakávali. V kokpite som sa dobre pobavil,” dodal Alonso spokojne.

Tieto výsledky však ani náhodou nestačia na McLaren, Ferrari a Mercedes, ktorí sa momentálne bijú vo „zvyšku sveta“ za Red Bullom. Hlavne stajňa z Wokingu míľovými krokmi doháňa Aston Martin a vracia sa do boja (minimálne) o celkové štvrté miesto. McLaren stiahol v Japonsku ďalších 29 bodov a zredukoval svoju stratu na rovných 49. V Aston Martine sa však dušujú, že budú vo vývoji monopostu pokračovať až do konca sezóny, takže sa nechajme prekvapiť, čo inžinieri vymyslia.

„Myslím si, že dnes sme na tom boli lepšie, než ukazuje samotný výsledok. Myslím si, že šieste miesto, alebo prinajhoršom siedme, boli po štarte možné,“ povedal Alonso.

„McLaren je v súčasnosti príliš ďaleko. Musíme si počkať. Všetci v továrni pracujú naplno, aby pred koncom sezóny priniesli na trať nejaké nové diely. Uvidíme, čo tím nasadí,“ dodal Fernando.

Jeho tímový kolega Lance Stroll prežil ďalšie nevýrazné preteky, ktoré predčasne ukončil problém so zadným krídlom. Kanadský pretekár čaká na body už od Veľkej ceny Belgicka a od podujatia v Silverstone získal dokopy len tri.

„Moje preteky dnes ukončilo zlyhanie zadného krídla,“ povedal Stroll. „Je to sklamanie, pretože som mal dobrý štart a v prvom kole som poskočil o päť miest. Vtedy som si hovoril, že nejaký bod alebo dva by som mohol získať.“

„V pretekoch to niekedy takto chodí. Preskúmame, čo sa stalo, a o pár týždňov v Katare sa do toho pustíme znova,“ dodal Stroll.

Súvisiace články