logo F1online.sk

Motorsport.com: FIA odmietla prihlášky troch záujemcov o vstup do F1

Sergio Pérez po štarte VC Miami 2023
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 9. 2023

Michael Andretti sa zubami-nechtami drží svojej šance na prijatie vo Formuly 1. Bývalý americký pretekár podľa všetkého nie je bez šance. V posledných týždňoch informovali viaceré zdroje, že práve jeho prihlášku posunie Medzinárodná automobilová federácia do ďalšieho kola výberového konania.

Celá Andrettiho organizácia bola nedávno definitívne prekrstená na Andretti Global a viacerí za týmto krokom videli optimistické vyhliadky v tendri FIA na nového účastníka. Michael je s podporou General Motors považovaný za najserióznejšieho a najvážnejšieho kandidáta na vstup do Formuly 1 a podľa predbežných informácií prejde jeho prihláška úspešne, pričom ďalší záujemcovia – tímy F2 Hitech a Rodin Carlin, spolu so začínajúcou ázijskou spoločnosťou LKYSUNZ – budú odmietnutí, aspoň to tvrdí reportér Christian Nimmervoll z portálu Motorsport-Total.com.

„Aj keď nám riadiaci orgán neposkytol žiadne oficiálne informácie, či budú nejaké nové tímy prijaté, portál Motorsport-Total.com má informácie, že do záverečnej fázy sa dostala iba prihláška Andrettiho,“ píše menovaný portál.

Podľa tohto zdroja tým však jeho boj nekončí. Posledné slovo vraj bude mať Formula 1, ktorej prezident Stefano Domenicali nie je naklonený príchodu jedenásteho tímu. Vraj to nie je potrebné, pokým to neprinesie pridanú hodnotu. Okrem toho sa za nízky považuje poplatok vo výške 200 miliónov dolárov, ktorý má nový účastník vyplatiť pri vstupe.

Údajne odmietnutý projekt LKYSUNZ (fanúšikom z minulosti známejší pod menom Panthera) sa však pokúsil na poslednú chvíľu zvýšiť svoje šance, keď ústami generálneho riaditeľa Benjamina Duranda prehlásil, že je ochotný zaplatiť až 600 miliónov dolárov vďaka novému investorovi, ktorým má byť istý miliardár z Floridy.

„Toto prekvapilo existujúcich desať tímov, keďže podľa posledných špekulácií informoval LKYSUNZ svojich zamestnancov, že ich FIA odmietla a majú si hľadať prácu inde,“ píše Motorsport-Total.com.

„Podľa našich informácií boli LKYSUNZ, Hitech a Rodin Carlin oboznámené, že ich prihlášky nespĺňali požadované kritériá, aj keď FIA to oficiálne nepotvrdila,“ uviedol portál.

Generálny riaditeľ spoločnosti LKYSUNZ Benjamin Durand povedal: „Naďalej vedieme dialóg s FIA, ale v súčasnosti nemôžem hovoriť do detailov, pretože sme viazaní mlčanlivosťou.“

Predpokladá sa, že LKYSUNZ predložil nové dokumenty v nádeji na posilnenie svojho hodnotenia, ale neočakáva sa, že sa tak stane, pretože lehoty stanovené v tendri FIA už uplynuli a zamietnutie je vraj konečné.

Súvisiace články