logo F1online.skF1online.sk

Aston Martin postupne padá. Alonsovo auto bolo “neovládateľné”

Fernando Alonso a Esteban Ocon
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala17. 9. 2023

Fernando Alonso si po úspešnom štarte do sezóny zaumienil, že v tejto sezóne vyhrá aspoň jedny preteky. Konkurenti Red Bullu na to mali tentoraz veľkú šancu, ale Aston Martin ju trestuhodne premárnil. Alonso spravil na svoje pomery veľa chýb, no tie zrejme pramenili z toho, že monopost AMR23 bol “neovládateľný”.

Na Aston Martin sa to v Singapure doslova sypalo. Najskôr Lance Stroll havaroval v kvalifikácii, aby následne nemohol ani odštartovať do pretekov. Fernando Alonso sa síce dlho pohyboval na bodovaných priečkach, ale päťsekundový trest, pomalý pitstop či roztočenie sa na trati zmarili akúkoľvek nádej na dobrý výsledok.

“Toto boli preteky, ktoré by ste chceli hodiť za hlavu. Pokazilo sa všetko. Spravil som chybu v nájazde do boxov, mali sme pomalú zastávku, auto nemalo žiadnu rýchlosť,” vymenúval Fernando Alonso, ktorý síce našiel jedno pozitívum, ale Aston Martinu veľmi nepomôže. “Dobré je aspoň to, že sa to všetko stalo počas jedných pretekov. Dúfame, že sa v Japonsku zresetujeme, z týchto pretekov sa poučíme a zlepšíme.”

Počas pretekov sme vo vysielačke začuli, že podľa majstra sveta z rokov 2005 a 2006 bolo auto Aston Martinu “neovládateľné”. To je veľký kontrast v porovnaní s obrovskou chválou, ktorou Alonso zahŕňal svoje auto v úvode roka.

“Musíme to preskúmať, pretože auto sa ovládalo len veľmi ťažko. Zadná časť bola veľmi slabá, takže po zastávkach v boxoch sme si veľmi rýchlo zničili pneumatiky. Boli to náročné preteky, po ktorých sa treba pozrieť na detaily. Samozrejme, ešte nepoznáme všetky odpovede, ale pred Japonskom sa musíme zlepšiť,” zdôraznil rodák z Ovieda.

Zaujímavosťou je, že Aston Martin zaznamenal takýto zlý víkend po zavedení novej technickej direktívy. Práve britská stajňa sa v úvode sezóny spomínala v súvislosti s flexibilnými komponentmi najčastejšie. Alonso však rovnako ako Red Bull odmieta, že by sa monopost akokoľvek zmenil.

“Pre nás sa nič nezmenilo. Nemuseli sme nič upravovať, takže sme s tým spokojní,” ubezpečil Alonso. “Trochu nás však upokojuje fakt, že ani Red Bull tu nebol silný. Vidíme, že také veci sa môžu stať.”

Keďže základ monopostu Aston Martinu je výrazne inšpirovaný Red Bullom, možno nie je až takým prekvapením, že tieto dva tímy padli spoločne. “Sem sme prišli plní nádeje, že Singapur by nám mohol vyhovovať. Neplatilo to. Uvidíme v Japonsku. Očakávam, že Red Bull tam bude dominovať. Singapur je len taká anomália.”

Súvisiace články

Diskusia