logo F1online.sk

Bude sa súdiť aj Mercedes? Wolff prezradil, že Massov prípad pozorne sledujú

Toto Wolff
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala16. 9. 2023

Felipe Massa sa v posledných týždňoch rozhodne nenudí. Spolu s tímom právnikov chystá jeden z najsledovanejších súdnych sporov v histórii Formuly 1, keď sa pokúsi vysúdiť si odškodnenie za prehratý titul v roku 2008. Jeho výsledok však nemusí ovplyvniť len pohľad na ročník 2008. Dôsledky môžu byť oveľa ďalekosiahlejšie; Toto Wolff nenápadne poukazuje na Abú Zabí 2021.

Momentálne nikto presne nevie povedať, ako dopadne spor Felipeho Massu s Formulou 1. Brazílčan je presvedčený, že v roku 2008 mu majstrovskú trofej vzal zmanipulovaný priebeh pretekov v Singapure, kde Nelsinho Piquet úmyselne havaroval, aby pomohol svojmu kolegovi Fernandovi Alonsovi. Odtrhnutie tankovacej hadice v boxoch je vraj druhoradé, ohradzuje sa pred prípadnými poznámkami vysvetľujúc, že k nemu došlo až po Piquetovej nehode. Felipe Massa uznáva efekt motýlích krídel.

Tridsaťsekundový majster sveta z roku 2008 v objatí právnikov odkazuje, že mu nejde o peniaze, ale o to doviezť trofej domov. Samozrejme, po toľkých rokoch to už nie je možné — po decembrovom odovzdaní cien FIA sú výsledky šampionátu nedotknuteľné —, a tak si na súde bude pýtať aspoň tie peniaze.

“Sledovať tento vývoj je veľmi zaujímavé,” pristavil sa pri Massovom spore Toto Wolff. Niet sa čomu čudovať, že práve šéfa strieborných šípov tento prípad tak zaujal. Veď keby sa predsa len akýmsi zázrakom podarilo anulovať výsledky VC Singapuru, mohlo by to mať dopad nie len na šampionát z roku 2008, ale aj 2021.

“Toto nikto nečakal. Pravidlá Formuly 1 sú dosť jasné,” pokračoval 51-ročný Rakúšan. “Bude z toho občianskoprávny prípad? Nech to bude akokoľvek, určite by to stanovilo precedens. My to obďaleč so záujmom sledujeme.”

Ak sa pri fantazírovaní utrhneme z reťaze, môžeme dospieť k tomu, že Piquetova úmyselná nehoda spustila dominový efekt, na ktorého konci bude Max Verstappen. Len si to predstavte: Felipe Massa získa titul za rok 2008, Lewis Hamilton síce jeden stratí, ale Mercedes by sa v tom prípade istotne rozhodol napadnúť výsledky VC Abú Zabí. Ak by vyhral, Hamilton by mal stále sedem titulov, ale Max Verstappen o jeden menej.

Samozrejme, zdôrazňujeme, že pravdepodobnosť niečoho takého sa limitne blíži k nule, no Wolff naznačuje, že v prípade Massovho úspechu by Mercedes mohol podniknúť rovnaké kroky. Podobne ako Massa by disponoval aj pádnymi argumentmi a dôkazmi.

“FIA v súvislosti s tými pretekmi z roku 2021 vydala jasné stanovisko, takže toto je dôvod, prečo celý prípad sledujeme s takým záujmom,” doplnil šéf Mercedesu.

FIA po vyšetrovaní skutočne priznala, že došlo k “zlyhaniu ľudského faktora”, ktorým bol Michael Masi. Spolu s týmto marcovým vyhlásením však podotkla, že “výsledky VC Abú Zabí 2021 a šampionátu F1 sú platné, konečné a nie je možné ich zmeniť”.

Súvisiace články