logo F1online.sk

Berger: Verstappen je so Sennom najlepší za posledných 50 rokov. Pérez by mal odísť

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 9. 2023

Pri sledovaní sezóny 2023 sa nevyhnutne vynára otázka, či môžeme Maxa Verstappena zaradiť medzi velikánov Formuly 1? A nepatrí tam už nejaký čas? Už dnes je v najlepšej päťke v počte víťazstiev a do konca sezóny môže prekonať tretieho Sebastiana Vettela. Láme rekordy a svojho tímového kolegu zadupáva do zeme. Podľa Gerharda Bergera patrí Max Verstappen právom medzi najväčších velikánov Formuly 1.

Rakúšan sa netají svojimi sympatiami k bývalému tímovému kolegovi Ayrtonovi Sennovi, ktorý bol jeho veľmi dobrým priateľom. Na otázku, kto je najväčšou legendou Formuly 1 všetkých čias, odpovedal vždy jednoznačne.

Teraz však k svojmu zosnulému priateľovi pripojil aj meno pilota Red Bullu. „Verstappen a Senna sú v tomto odvetví jedineční – sú to dvaja najlepší piloti, akých som videl za posledných 50 rokov,“ prehlásil pre rakúske médiá Gerhard Berger.

„Schumacher a Hamilton sú tiež výnimoční jazdci. Samozrejme, štatistiky nemôžete len tak ignorovať a je jasné, že obaja sú fantastickí. Senna však odišiel priskoro a Verstappen je stále mladý,“ dodal Rakúšan.

Ten tiež obrátil svoju pozornosť na súčasného tímového kolegu Verstappena. Sergio Pérez je trochu rozporuplnou osobnosťou. Aj keď to má za súčasnej situácie veľmi náročné, podľa nejedného kritéria by si mal počínať lepšie. Na rozdiel od Maxa však trpí výpadkami formy, nedokáže využiť naplno potenciál svojho monopostu a častokrát podá v dominantnom aute neviditeľný výkon.

„Ak má byť pre Maxa skutočným súperom, jeho strata musí byť menšia,“ tvrdí Berger. „Verstappen jednoducho jazdí vo vlastnej lige. Jeho náskok je taký markantný, že ostatní sa k nemu priblížia len v deň, keď Red Bull výnimočne nie je v ideálnej pozícii a oni sami trafia dokonalé nastavenie. Aj v takom prípade však dokáže Max vytiahnuť eso z rukáva.“

„Pérezove problémy nie sú mentálneho charakteru alebo niečo podobné. Je to normálny jazdec a dobrý jazdec, ale má tímového kolegu s výnimočným talentom.“

„Ak je Sergio inteligentný, nájde si iný tím, v ktorom to môže zlomiť a predviesť svoju výkonnosť. Nikdy však nebude schopný konzistentne porážať Maxa,“ prehlásil Berger.