logo F1online.skF1online.sk

Do škriepky Hamiltona s Verstappenom vstúpil Alonso: Ani jeden z nich nevybudoval tím

Max Verstappen, Fernando Alonso a Lewis Hamilton
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 9. 2023

V Mercedese sa možno rozhodli, že keď už sezóne 2023 chýba korenie titulového boja, spríjemnia ju sklamaným fanúšikom aspoň mediálnymi prestrelkami. Na tie si dobre spomíname z veľmi vyrovnanej sezóny 2021. Vlani sa vody trochu upokojili, ale v tomto roku sa zrejme niektoré zainteresované strany nudia a zástupcovia Mercedesu začali v posledných dňoch dehonestovať úspechy Red Bullu. Ako ostrieľaný „pán učiteľ“ vstúpil do mediálnej prestrelky aj Fernando Alonso.

Často sa hovorí o „budovaní víťazného tímu“. Tento naratív má zvýšiť kredit jazdca a povýšiť jeho úspechy nad úspechy ostatných. Túžba dosiahnuť „vyšší cieľ“ má svoje korene zrejme až v roku 1996, keď Michael Schumacher odišiel z Benettonu do Ferrari, ktoré na tom vtedy bolo veľmi zle.

Z historického hľadiska môžeme potvrdiť, že takáto obrovská výzva nebola Nemcovým jediným motívom, ale jednoduché odmietnutie najlepšieho auta a ochota vybudovať niečo od nuly, je vo svete športu určite tá najväčšia výzva. V Mercedese a Red Bulle sa teraz radi tvária, že s ich jazdcami sa im podarilo niečo podobné, ale to je podľa Fernanda Alonsa nezmysel.

„Keď Hamilton išiel do Mercedesu, nevybudoval nič, čo z neho urobilo šampióna,“ prehlásil španielsky matador. „Bola to zmena pravidiel a prechod k hybridným motorom, ktoré úplne prekopali situáciu na rošte a stáli za vzostupom Mercedesu.“

Alonso následne schladil aj fanúšikov Maxa Verstappena. „Myslím si, že o Maxovi to platí rovnako. Keď prišiel do Toro Rosso a neskôr do Red Bullu, Hamilton naďalej všetko vyhrával. Red Bull nie je víťazným tímom vďaka nemu. V roku 2021 to medzi nimi bolo veľmi tesné, potom prišla zmena pravidiel a Red Bull v tomto roku vyhral všetky preteky,“ prehlásil Fernando.

Práve Alonso je dokonalým príkladom jeho vlastných slov. Zrejme preto zastáva španielsky matador názor, že jazdec skrátka nemôže vybudovať víťazný tím, ako to s obľubou hlásajú niektorí ľudia. „Nerozumiem, keď hovoria, že môžeme okolo seba ‚budovať‘ víťazný tím. V tomto športe sa technické rozhodnutia, pravidlá alebo jednoduché nápady dizajnérov dokážu postarať o väčší rozdiel než prostý vklad pilota, jeho osobnosť alebo spôsob jazdy,“ povedal Alonso.

Súvisiace články

Diskusia