logo F1online.sk

Alonsa budú talianske preteky dlho mátať, hoci si na ne nikto ďalší nespomenie

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala4. 9. 2023

Fernando Alonso sa obyčajne nevie pretekov dostatočne nabažiť. V nedeľu bol však rád, keď sa trápenie Aston Martinu v Monze konečne skončilo. Vraj už dávno nezažil takú bezútešnú veľkú cenu, v ktorej sa nestalo nič, čo by stálo za zmienku.

Po štarte z desiateho miesta priaznivci španielskeho toreadora dúfali, že sa posunie vyššie. To sa napokon tak celkom nestalo. Fernando Alonso síce obsadil deviate miesto, no nedostal sa naň vlastnou zásluhou. Oscar Piastri totiž musel neplánovane zamieriť do boxov po nové predné krídlo, ktoré mu pri súboji zničil Lewis Hamilton.

Nuž a kým súboj Oscara Piastriho s Lewisom Hamiltonom sme videli, na veľkolepú bitku medzi majstrami sveta sme čakali márne. Pilot Mercedesu napokon priznal, že mu dosť odľahlo, keď sa hneď po štarte dostal pred bývalého tímového kolegu z roku 2007.

“Tieto preteky boli veľmi vyčerpávajúce po psychickej aj fyzickej stránke,” pripustil Fernando Alonso. “Je naozaj náročné jazdiť v monoposte, ktorý má tak málo gripu. Pre mňa to boli jedny z najťažších pretekov v roku a zároveň s najhorším výsledkom.”

Španiel by mal istotne viac energie aj po dvojhodinovej lopote v horúcom Singapure ako na rovinkách v Monze, na ktorých sa dá podľa jeho slov prakticky len pridávať. V Singapure by totiž mohol využiť svoje schopnosti. Na rovinke sa však niečo vymýšľa veľmi ťažko, čo je práve zo spomínaného psychického hľadiska vyčerpávajúce.

Aj preto bol tak trochu neviditeľný. Réžia si vyberala atraktívnejšie dvojičky. “Boli to anonymné preteky, na ktoré si nikto nespomenie, no ja si ich v hlave uchovám ešte veľmi dlho, pretože boli také ťažké.”

Čo si z nich odnesie domov? “Tieto preteky nám dali množstvo lekcií. Neboli sme konkurencieschopní, takže našou prioritou bude pochopiť, čo musíme nabudúce a v ďalšom roku robiť na takomto type okruhu inak. Boli sme pomalí od začiatku až do konca. Chceme bojovať o vyššie priečky ako len o deviate miesto. Berieme tieto body, ale odnášame si aj množstvo lekcií.”

Scuderia Ferrari sa už v konštruktérskom šampionáte vyšvihla pred Aston Martin, ktorý bude musieť zabrať na zámorských podujatiach. V Monze šlo len o minimalizovanie straty. “Získali sme, čo sme si zaslúžili. Stačili sme len na deviate miesto. Nabudúce sa musíme zlepšiť. Už od prvého kola sme nemali rýchlosť, cítil som sa byť trochu pomalý.”

Fernanda Alonsa sme v nedeľu videli len málokedy, no Lance Stroll bol doslova neviditeľný. Ak by sme ho nezbadali vo výsledkovej listine, domnievali by sme sa, že v Monze ani nebol.

“Bolo to náročné. Skrátka nám chýbala rýchlosť,” znel úvod inak kratučkého hodnotenia Lancea Strolla, ktorý si poradil len s Haasmi. Vraj ani reálne nepomýšľal na to, že by dobehol niekoho ďalšieho. “Nie, celý víkend sme boli skrátka pomalí. Pred Singapurom sa musíme nad pár vecami zamyslieť.”

Súvisiace články