logo F1online.sk

Helmut Marko: Ak nás má niekto poraziť, nech je to Ferrari

Fanúšik s tranparentom pre Maxa Verstappena – Desať víťazstiev v rade
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 9. 2023

Bude víťazná séria červených býkov pokračovať? V Red Bulle veria, že aj v Monze zodvihnú nad hlavu víťaznú trofej, ale vo Formule 1 si ničím nemôžete byť istí. Ak by sa malo Maxovi Verstappenovi na ceste za desiatym víťazstvom v rade niečo stať, Helmut Marko by triumf dožičil Scuderii.

Najrýchlejším mužom druhého piatkového tréningu bol Carlos Sainz, ktorého rýchlosť monopostu prekvapila. Pred zvyškom víkendu však vo Ferrari nemali veľké oči a pripomínali, že Red Bull je v pretekoch o 0,3 až 0,5 sekundy na kolo lepší.

Helmut Marko však vidí vo Ferrari schopného súpera. “Oni sú silní na jedno kolo, ale majú silné aj dlhé jazdy,” nechal sa počuť športový poradca Red Bullu v Monze. Z Verstappenovho piateho miesta však nerobil drámu. “Max by bol z hľadiska jedného kola vpredu, no o všetko prišiel v druhom sektore, kde mu zavadzali iné monoposty. A navyše sme nevytočili našu pohonnú jednotku.”

V treťom tréningu bol Carlos Sainz opäť najrýchlejší a Max Verstappen sa posunul na druhé miesto. Scuderia by tak pred domácim publikom skutočne mohla miešať kartami. Ako však Helmut Marko avizoval už pred štartom víkendu pre oe24.at, jeho favoritom je naďalej holandský rýchlik.

Čo sa musí prihodiť, aby Verstappenovi ušla desiata víťazná trofej? “Aby sa niečo také stalo, Max by musel mať technický problém. Avšak, keby nás mal niekto poraziť, tak by som víťazstvo venoval Ferrari, obzvlášť v Monze.”

Nezabudnime na fakt, že keby Max Verstappen z nejakého dôvodu nevyhral, červení býci majú v zálohe aj Sergia Péreza. Je však zrejmé, že naňho sa príliš nespoliehajú. “Žiaľ… Checo miestami jazdí naozaj dobre, ale nedarí sa mu vždy z monopostu vyžmýkať maximum a bez chýb. Napríklad v Zandvoorte by pravdepodobne nezískal body, keby preteky neboli pozastavené.”

Čo si myslí Marko o tom, že Red Bull by mohol vyhrať všetky preteky sezóny? “Medzičasom si už myslím, že je to celkom možné. Na druhej strane sa však kedykoľvek môže niečo prihodiť.”