logo F1online.sk

Alonso sa ospravedlnil fanúšikom, ktorí v piatok prišli na okruh: Nemáme pneumatiky

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala1. 9. 2023

V úvodzovkách geniálna alternatívna alokácia pneumatík v padoku má, pochopiteľne, aj svojich odporcov. V Monze sa do nej pustil Fernando Alonso, ktorému sa nepáči, že tímy nemajú dostatok priestoru na testovanie, no zároveň myslí aj na fanúšikov, ktorým sa ospravedlnil v mene Formuly 1.

Alternatívna alokácia pneumatík si dáva za cieľ zmenšiť uhlíkovú stopu Formuly 1. Ako to chce tento experiment dosiahnuť? Každý pilot dostane na víkend o dve sady slikov menej, ktoré tým pádom nie je nutné vyrobiť a ani dopraviť do dejiska pretekov. Možno vám tento krok príde absurdný, keďže na každé preteky sa prakticky úplne zbytočne vozí niekoľko sád monzúniek, ktoré sú bezcenné na suchu, ale dokonca aj v daždi.

Aston Martin si pri analýze dát bude musieť vystačiť z mála. Lance Stroll neodjazdil ani jeden jediný meraný čas a Fernando Alonso sa musel krotiť. “Lance nezajazdil veľa kôl, ale ani ja. Pri tomto pneumatikovom formáte nemôžeme odjazdiť veľa kôl, pretože na tréning nemáme žiadne gumy. Ospravedlňujeme sa fanúšikom, ktorí sem prišli v piatok, že nevideli autá na trati.”

Nájsť spôsob, ako sa posunúť zo siedmej priečky vyššie, bude tvrdý oriešok. “Až tak veľa dát sme nenazbierali, keďže nemáme pneumatiky, na ktorých by sme mohli testovať. Všetci sme na jednej lodi a tak trochu hádame. Bude to však veľmi tesné. V Monze je len šesť zákrut, preto sa všetci od šiesteho po azda šestnáste miesto savojdú do dvoch-troch desatiniek. Musíme spraviť maximum pre to, aby sme boli na čele tohto balíka.”

Na návrat do Monzy, kde vyhral v rokoch 2007 a 2010, sa však tešil. “Bolo to fajn. Rád sa sem vraciam, máme tu jedinečne nastavené monoposty na nízky prítlak a dosahujeme vysoké maximálky. Keď jazdíte v Monze s monopostom F1, v žilách vám prúdi adrenalín. Teším sa, že sme späť.”

Lance Stroll v prvom tréningu nejazdil, keďže ho nahradil Felipe Drugovich. A napokon nejazdil ani v druhom tréningu. Po dvoch kolách mu zlyhal palivový systém, ktorý mechanici opravovali do neskorého večera.

A aj keď inokedy Lanceovi Strollovi vyčítame, že pred mikrofónom je veľmi skúpy na slovo, tentoraz naozaj nemal čo hodnotiť. “Tím nazbieral nejaké dáta, nuž uvidíme, čo by sme s monopostom mohli spraviť.” Na otázku, na ktorú priečku by mohol útočiť, odpovedal rezignovane. “Uvidíme, ešte som nezajazdil ani jedno kolo.”

Súvisiace články