logo F1online.sk

Vyhodiť Strolla nebolo možné, vysvetľuje Szafnauer

Lance Stroll
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala11. 9. 2020

Sebastian Vettel bude od sezóny 2021 pretekárom Aston Martinu, hoci Sergio Pérez mal ešte pred pár dňami v rukách platný kontrakt. Nie je to ale žiadne prekvapenie, hovorilo sa o tom celé posledné týždne; nikto si nevedel predstaviť, že by z tímu mohol odísť Lance Stroll ako syn majiteľa stajne. Podľa šéfa tímu Otmara Szafnauera by také niečo ani nebolo možné.

Lance Stroll si mohol pokojne hovieť na svojej stoličke, potvrdil vo štvrtok v Mugelle Otmar Szafnauer. “Lance je s nami už pár sezón. Je mladý, má 21 rokov. A áno, jeho otec vlastní tento tím. Keď sme sa teda obzerali po jazdeckej výmene, pretože Sebastian bol dostupný, musel to byť Checo. V jeho kontrakte sú aj také možnosti, aké v Lancovom neexistujú.”

V prospech Sergia Péreza ako toho, kto by v tíme zostal popri Sebastianovi Vettelovi, hovorili azda len peniaze. Mexičan prostredníctvom sponzorov poriadne napumpoval rozpočet tímu zo Silverstone. Jeho vyhodenie by znamenalo nielen výpadok týchto príjmov, ale aj potrebu vyplatiť mu kompenzáciu za nedodržanie zmluvy.

O milióny sa teraz budú zrejme uchádzať menšie celky v padoku, no spolu s pekným finančným prilepšením si sa dočkajú aj znamenitého jazdca. “Tím dobre pozná a má plno skúseností. V nedeľu je z neho vytrvalý pretekár. Má dobré kvalifikácie, zriedkakedy robí chyby a prináša domov body,” pochvaľuje si jazdecké zručnosti Sergia Péreza Szafnauer. “Ak zacíti pódium, zvyčajne sa na ňom aj objaví, takže áno, o dosť toho prichádzame. Checovi želám veľa šťastia, zaslúži si byť vo Formule 1. Dúfam, že si nájde nejaké miesto a budúci rok budeme pretekať proti nemu.”

Aston Martin chcel mať Sebastiana Vettela v tíme aj z iného dôvodu — Nemecko je pre túto automobilku mimoriadne dôležitý trh. Marketing je ale jedna vec, výsledky na trati druhá. “S príchodom Aston Martinu a trochou finančného krytia, novou továrňou v Silverstone, so zlepšujúcim sa tímom a navýšením počtu zamestnancov o dvadsať percent, prinesie jazdec ako Sebastian skúsenosti víťaza štyroch majstrovských titulov a 53 pretekov, čo môže byť pre nás len prínosné. Môže nám pomôcť spraviť ten nasledujúci krok, ktorý potrebujeme v nadchádzajúcich rokoch urobiť, aby sme sa konzistentne usadili medzi tromi alebo štyrmi top tímami.”

Szafnauer napokon dodal, že Sebastian Vettel nebude robiť žiadne druhé husle synátorovi Lancovi Strollovi. “Vždy sme našim jazdcom dovolili pretekať proti sebe a to isté bude platiť aj v budúcnosti.”