logo F1online.sk

Podľa Alonsa pomohli vylepšenia Aston Martinu k piatemu miestu, v nedeľu si verí na pódium

Fernando Alonso
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 8. 2023

Aston Martin vstúpil do druhej polovice sezóny s cieľom vrátiť sa do starej formy z Bahrajnu. Výkonnosť monopostu AMR23 v priebehu sezóny upadala, čo sa tím pokúsi v nasledujúcich týždňoch zvrátiť. Prvou skúškou je Veľká cena Holandska, na ktorú priviezol Aston Martin balík vylepšení. S ich pomocou vybojoval Fernando Alonso opäť solídny výsledok.

Situácia Aston Martinu sa nezlepší len tak lusknutím prsta. Tím potrebuje neustále zlepšovať svoje auto a privážať nové diely. V Holandsku mali premiéru vylepšená podlaha a difúzor, ktoré podľa slov Fernanda Alonsa pomohli k lepšiemu výsledku.

Španielsky matador odštartuje do pretekov z piateho miesta. Aj keď má pred sebou pilotov štyroch rôznych tímov, s výkonnosťou svojho auta je, zdá sa, vcelku spokojný.

„Myslím si, že toto bolo maximum, čo sme mohli dosiahnuť. So svojím kolom som spokojný a takisto som spokojný s výkonnosťou monopostu, ktorý sa zdá byť o niečo konkurencieschopnejší než na posledných podujatiach,“ povedal po skončení kvalifikácie Alonso.

„Na toto podujatie sme priviezli nové diely. Keď sme ich v piatok otestovali, videli sme zlepšenie výkonnosti, za čo som rád a podľa mňa dnešné piate miesto dokazuje, že sme sa o trochu zlepšili,“ dodal Fernando.

Na otázku, či by mohol v nedeľu zabojovať o pódium len ticho, ale zato nesmierne odhodlane, prikyvoval. Vyzerá to teda, že Alonso je opäť v tej správnej bojovej nálade.

Jeho tímový kolega Lance Stroll ako obvykle zaostal. V nabitom poli sa nedokázal posunúť do Q3 a odštartuje z jedenásteho miesta. Na postup stratil zanedbateľných päť stotín sekundy, ale na tímového kolegu nezanedbateľných sedem desatín.

„Podmienky boli zložité. Myslím si, že druhú sadu intermediálok sme v Q2 nasadili trochu priskoro. Keď na konci druhej časti trať osychala, bolo to už moje tretie kolo na rovnakej sade pneumatík, takže som strácal priľnavosť. Myslím si, že práve toto nás nakoniec stálo postup do Q3,“ povedal po skončení kvalifikácie Stroll.

„Na začiatku Q1 alebo Q2, keď panovali stabilnejšie podmienky, sme držali nejaké šieste alebo siedme miesto a v aute som sa cítil dobre. Určite sa preto v nedeľu môžeme posunúť dopredu,“ dodal.

Súvisiace články