logo F1online.sk

Obaja sme boli možno trochu agresívni, priznáva Lawson po hororovej nehode

Tomoki Nodžiri a Liam Lawson
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 8. 2023

Počas tretieho víkendu letnej prestávky rozčerila motoristické vody vážna nehoda v japonskej Super Formule, po ktorej musel byť hospitalizovaný jej nevinný účastník Tadasuke Makino. Bol však niekto z incidentu vinný? Komisári dodatočné tresty neudeľovali, ale zrážke sa rozhodne dalo predísť.

V čase vrcholiaceho boja o titul išlo do tuhého a v prvej zákrute sa vo veľmi tesnom súboji stretli tímoví kolegovia Liam Lawson a Tomoki Nodžiri. Prvý menovaný sa ocitol na vonkajšej strane a na obrubníku stratil kontrolu nad monopostom. Nahustené pole sa rýchlo blížilo a dvaja jeho súperi – Tadasuke Makino a Juhi Sekiguči – boli po náraze do juniora Red Bullu katapultovaní do vzduchu.

Makino musel byť transportovaný do nemocnice, ale jeho zranenia nie sú vážne a hneď v pondelok ho prepustili. Nodžiri a Lawson medzitým pokračovali v pretekoch. Prvý menovaný ich vyhral, druhý dostal trest za prácu na aute počas červenej fázy (na rozdiel od F1 nie je možné s autom manipulovať ľubovoľne), čo zhatilo jeho nádeje na body.

„Pri spätnom pohľade som bol možno trochu agresívny a mal som sa uspokojiť s druhým miestom,“ povedal Lawson pre Motorsport.com. „Som však pretekár a keď vidím priestor, idem po ňom.“

„Bolo to agresívne, ale trvám na svojom, že ma vytlačil z trate. Je to dlhá zákruta a už od nájazdu do nej som bol po jeho boku. Pri prejazde som sa stále blížil a blížil na jeho úroveň.“

„Keď pretekáte s rôznymi jazdcami, získate prehľad, čo si proti nim môžete dovoliť. Keby tam bol niekto iný, možno by som to neurobil, ale Nodžirisan do tejto kategórie určite nepatrí. Možno však bol o trochu agresívnejší, keďže sa blíži záver sezóny a potrebuje dohnať stratené body. Ak mám byť úprimný, nečakal som to, ale preteky sa nevyhrávajú v prvom kole a mal som ho nechať ísť. V tom čase som však mal pocit, že ma vytlačil z trate,“ hovorí novozélandský pretekár.

„Častokrát sa stáva, že incident nie je vaša chyba, ale mohli ste urobiť niečo inak, aby ste tomu zabránili. Neocitol som sa mimo trate vlastnou vinou, ale možno som bol príliš agresívny,“ priznal Lawson.

Liam následne vo vysielačke dosť naštvane nadával tímovému kolegovi, ktorý ho vraj vytlačil z trate. Po pretekoch sa vraj obaja kohúti porozprávali a vyčistili vzduch.

„Spočiatku som bol naštvaný, ale som jeho tímovým kolegom už dlho a viem, že je to dobrý chalan. Veľmi ho rešpektujem a viem, že by ma úmyselne nevytlačil alebo spôsobil nehodu. Možno si myslel, že mi nechal viac miesta, ale ja som mohol tiež ubrať a zvoliť bezpečnejšiu cestu. Porozprávali sme sa a všetko je v poriadku,“ uzavrel Lawson.

Nodžiri ako neskorší víťaz pretekov otvorene priznal, že keď naňho súper útočí, tak sa v medziach pravidiel snaží brániť. „Mám pocit, že som do toho išiel presne na hrane. Som si istý, že podľa Liama som mu mal nechať viac miesta, ale ja som sa chcel brániť až úplne na hranici dovoleného. Neubral som a presne takto by som mal pokračovať aj na ďalších pretekoch v Suzuke.“

„S Liamom sme sa po pretekoch porozprávali a uzmierili. Zhodli sme sa, že to hodíme za hlavu a nabudúce si to opäť rozdáme. Nemyslím si, že o našom vzťahu je nevyhnutné povedať viac,“ povedal Nodžiri, ktorý v nedeľu oživil svoje nádeje na titul.

„Možno som ho dostal do ťažkej pozície, ale nechcel som mu to uľahčiť a nechať mu viac priestoru, než je nevyhnutné. Myslím si, že som išiel presne na hranu. Škoda, že to skončilo takto. Sčasti si hovorím, že som mohol urobiť viac, aby som zabránil nehode, ale chcem ísť do záveru sezóny so silným mentálnym nastavením,“ dodal Nodžiri.

Súvisiace články