logo F1online.sk

Vážna nehoda v japonskej Super Formule. Tadasuke Makino skončil hospitalizovaný v nemocnici

Nehoda v japonskej Super Formule
© Screenshot/Super Formula
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 8. 2023

Kým Formula 1 si užívala posledný víkend pred koncom letnej prestávky, ostatné šampionáty pokračujú naplno. Patrí k nim aj japonská Super Formula, ktorá minulý víkend pokračovala pretekmi na okruhu Motegi. V čase vrcholiaceho boja o titul sa na trati stretli tímoví kolegovia a tituloví ašpiranti Liam Lawson a Tomoki Nodžiri.

Novozélandský pretekár priťahuje v tejto sezóne veľkú pozornosť. Tento popredný junior Red Bullu bojuje v Japonsku o sedačku v AlphaTauri a jeho šance budú najvyššie, keď sa mu podarí získať celkové prvenstvo.

Na siedmom podujatí sezóny dostal ideálnu príležitosť prevziať vedenie v šampionáte, keď do pretekov štartoval z tretieho miesta a pred najväčším rivalom v boji o titul Ritomom Mijatom. Navyše, Lawsonovi pomohol aj problém Kakunošina Otu, ktorý pri štarte z druhého miesta zostal stáť na rošte. Liam sa zároveň pokúsil vrhnúť aj na vedúceho Tomokiho Nodžiriho (tímového kolegu a ďalšieho ašpiranta na titul), ale ten mu nedal nič zadarmo. Bol to férový súboj, ale Lawson pri prejazde cez vonkajší obrubník stratil kontrolu nad monopostom a roztočil sa ako jeden z vedúcich pretekárov v nahustenom poli.

Nasledovalo nevyhnutné a do neovládateľného monopostu tímu Mugen následne vrazili Tadasuke Makino a Juhi Sekiguči, ktorí sa vzniesli vysoko do vzduchu. Na incident doplatil (aj keď s omnoho menšími následkami) aj Nobuharu Macušita.

Okamžite zaviali červené vlajky a pre niekoľkých pretekárov znamenala nehoda konečnú. Lawson sa prepadol na chvost a vo vysielačke sa veľmi nevyberavým spôsobom sťažoval na správanie tímového kolegu, ktorý ho mal vytlačiť z trate. Komisári proti neskoršiemu víťazovi Nodžirimu nezakročili a na jeho správaní nevideli nič nekalé, ale to v danom okamihu nebolo to najdôležitejšie.

Makinov monopost pristál veľmi tvrdo na bruchu, keď predtým trafil najprv Sekigučiho, následne Lawsona, aby nakoniec veľmi nepríjemne narazil do bariéry. Podľa informácií portálu Motorsport.com potreboval Makino na vyslobodenie z monopostu pomoc maršalov, následne bol vrtuľníkom transportovaný do nemocnice, pričom sa „sťažoval na bolesti v chrbte a hrudi“. Nemenovaný predstaviteľ jeho tímu však pre Motorsport.com potvrdil, že nemá vážne zranenia a „v pondelok ho pravdepodobne prepustia z nemocnice“.

Sekiguči a Macušita vyviazli nezranení, Lawson po oprave monopostu počas červených vlajok pokračoval v pretekoch, ale finišoval len na nebodovanom trinástom mieste.

Súvisiace články