logo F1online.sk

Szafnauer sa bráni: Sergio o tom bol informovaný

Otmar Szafnauer
© Racing Point
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 9. 2020

Prekvapivo rýchla lavína. Síce sa o prestupe Sebastiana Vettela do Aston Martinu špekulovalo dlho, málokto však očakával, že sled udalostí nastane v predvečer toskánskeho víkendu. Mexický pretekár Sergio Pérez tím opúšťa napriek platnej zmluve a tvrdí, že ho stajňa predom nijako neupozornila. Racing Point sa však bráni.

Pérez nepristúpil vo štvrtok pred novinárov s veselým výrazom v tvári. Z tímu ho vypoklonkovali napriek platnej zmluve, siedmim spoločným rokom i udalostiam z roku 2018, kedy vtedajšiu Force Indiu pomohol zachrániť pred zánikom. A čo viac, šéfovia mu podľa jeho slov nepovedali, čo sa kuje v zákulisí. Nemohol tak preskúmať svoje možnosti na prestupovom trhu. O svojom odchode sa dozvedel v stredu, len pár hodín pred potvrdením Sebastiana Vettela ako nového pilota tímu. Z tohto dôvodu nemá Pérez žiadny „plán B“ a rokovania musí začať od úplnej nuly.

„Nikto mi nič nepovedal, ale už som pár vecí zistil. Konečné potvrdenie prišlo včera,“ povedal Pérez vo štvrtok. Podľa spätnej väzby, ktorú som dostával, tím chcel, aby sme spolu pokračovali. V zákulisí prebiehali nejaké rozhovory o kontraktoch a podobných veciach, ale nebudem to zverejňovať, pretože si myslím, že tieto veci by mali zostať medzi mnou a tímom. Prešli sme si pár vecami v kontrakte. Nakoniec, teda včera, mi oficiálne povedali, že už nebudeme pokračovať. Nečakal som to.”

„Rozumiem tomu, že rokovania prebiehali. Možno trvali dlhšie, než som si myslel. Ale trochu transparentnosti by pomohlo aj mojej budúcnosti. Obzeral by som sa aj po nejakom pláne B, čo by ale pravdepodobne nič nezmenilo,“ odkázal Pérez.

V piatok sa pred novinárov v Mugelle postavil aj jeho šéf Otmar Szafnauer. Podľa jeho názoru, Pérez vzájomný rozchod „nesprávne pomenoval“ a jazdcov manažment o rozhovoroch vedel. Finálne rozhodnutie vraj prišlo len pred dvoma dňami.

„Mal určité náznaky a vedel o tom,“ bráni sa Szafnauer pred mikrofónmi televízie Sky. „Jeho manažér Julian Jakobi o tom určite vedel, o celom procese sme ho totiž informovali.“

„Bol informovaný o tom, čo práve prebieha. Čo však nevedel – a nevedel to, pretože rozhodnutie vtedy ešte nikto neurobil – bolo, či máme definitívu alebo nie. A definitíva padla v stredu,“ vyhlásil Szafnauer. Podľa slov šéfa tímu prebiehali rokovania s Vettelom „dosť dlho“, no o jeho podpise sa rozhodlo až tento týždeň.

„Nebolo to ľahké rozhodnutie, Sergio toho pre nás veľa urobil a je to skvelý a rýchly pretekár. Nerobí chyby a domov pravidelne vozí body,“ uviedol Szafnauer.

„Nebolo jednoduché sa takto rozhodnúť, čo je podľa mňa pre Sergia kompliment. Rozhodovali sme sa tak dlho medzi ním a štvornásobným majstrom sveta.“

„Pre Aston Martin je to však dobré rozhodnutie. So Sebastianom prídu do tímu aj skúsenosti z top tímu, ktorým sa Aston Martin chce stať. Podľa mňa sme urobili správnu vec,“ uzavrel Szafnauer.