logo F1online.sk

Sklamaný Montezemolo: Ferrari by malo byť protagonistom F1, no je len do počtu

Luca di Montezemolo
© Scuderia Ferrari
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 8. 2023

Luca di Montezemolo, dlhoročný prezident tímu z Maranella, nenechal na svojom niekdajšom zamestnávateľovi ani nitku suchú. Talian totiž nie je spokojný s počínaním si Scuderie v posledných rokoch, ktorá je vraj, podľa jeho slov, namiesto toho, aby robila Formule 1 reklamu a bojovala o prvenstvo až do posledných pretekov šampionátu, len do počtu.

Spomedzi všetkých „znalcov“ má azda najväčšie oprávnenie kritizovať Ferrari Luca di Montezemolo – a to z toho dôvodu, že čoskoro 76-ročný rodák z Bologne stál pri najväčších úspechoch tímu a pritiahol doň ľudí, ktorí vybudovali taliansku stajňu prakticky od nuly.

„Ako fanúšik snívam o Ferrari, ktoré nebude vyhrávať zakaždým, ale ktoré bude bojovať o titul až do posledných pretekov,“ vyslovil sa Montezemolo pre taliansky Quotidiano Nazionale. „Chcem, aby tomu bolo tak, ako v rokoch 1997, 1998, 1999, 2008, 2010 a 2012.“

„Nie je hanbou prehrať, ale ako protagonista, nie ako komparzista,“ utrúsil. Ferrari sa zaplietlo za poslednú dekádu do bojov o titul azda len v rokoch 2017 a 2018, kedy Sebastian Vettel zviedol statočný súboj s Lewisom Hamilton. Odvtedy sa však piloti tímu so vzpínajúcim sa koňom na kapote tešili z víťazstiev len sporadicky.

Podľa Montezemola môže za túto skutočnosť výhradne tím a nie jazdci, ktorí sú, obzvlášť v prípade Charlesa Leclerca, vysoko nadpriemerní. „Leclerc je dobrý, nemyslím si, že niektorý z voľných jazdcov na trhu je v súčasnosti silnejší ako on,“ poznamenal Montezemolo.

„Aktuálny problém nespočíva v tom, kto jazdí v červených farbách – to je ten najmenší problém,“ povedal a naznačil, že kvalita absentuje na boxovom múriku. „Ako prezident som vybudoval tím snov, od Schumiho, po [Jeana] Todta, od [Rossa] Brawna po [Roryho] Byrna,“ doplnil.