logo F1online.sk

Danica Patricková a jej rebríček: Najlepší je Alonso, nasleduje Verstappen a Hamilton

Max Verstappen, Fernando Alonso a Lewis Hamilton
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 8. 2023

Bývala jazdkyňa seriálu IndyCar dostala zaujímavú otázku. Ktorý z pilotov by bol za predpokladu, že by mali všetci pretekári naporúdzi totožný monopost, najsilnejší? Američanka na seba s odpoveďou nenechala dlho čakať. „Alonso“ vyslovila sa s dodatkom, že Španielovi by sekundoval Max Verstappen. Na tretie miesto zaradila sedemnásobného šampióna Lewisa Hamiltona.

Traja zo štyroch bodovo najúspešnejších jazdcov prvej polovice šampionátu sú podľa Patrickovej zároveň najsilnejšími pretekármi súčasnosti. Verstappen, Alonso a čiastočne aj Hamilton rozniesli v doterajších vystúpeniach svojich tímových kolegov na kopytách a opäť raz tak potvrdili svoje kvality.

Azda najväčší rozdiel – bodový, ako aj výkonnostný – badať medzi Fernandom Alonsom a Lancom Strollom. Zatiaľ čo majster sveta z rokov 2005 a 2006 okupuje v súťaži jednotlivcov tretiu priečku, Kanaďan je priebežne až desiaty.

Treba však poznamenať, že 24-ročný pretekár nie je ani zďaleka prvým jazdcom, ktorého Španiel takpovediac zadupal do zeme. Obdobný osud postihol aj takého Giancarla Fisichellu, Felipeho Massu, Kimiho Räikkönen a mnohých ďalších. Možno aj preto si Patricková cení Alonsa až natoľko, že ho z hľadiska výkonnosti zaradila pred dvoch najúspešnejších mužov uplynulej dekády – Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena.

„Je pre mňa dosť ťažké nevybaviť si Fernanda Alonsa,“ odvetila Patricková na otázku, ktorý pretekár jej napadne ako najväčší kandidát na víťazstvo v šampionáte, za predpokladu, že by mali všetci jazdci k dispozícii výkonnostne totožné monoposty. „Má 41 rokov [vlastne už 42, pozn. red.] a opakovane ukazuje, aký vie byť konkurencieschopný. Už len to, že sa do Formuly 1 vrátil – myslím tým jeho druhý príchod – je pôsobivé.“

„Domnievam sa však, že v takomto prípade [keď by mali k dispozícii všetci rovnaké monoposty, pozn. red.] nemôžete vylúčiť ani Maxa Verstappena. Keď by obaja naplno uplatnili svoje jazdecké štýly, vytvorili by veľmi silné duo.“

„Obaja sú pomerne agresívni, bolo by zábavné to sledovať. Bola by som zvedavá, ako by si v tomto prípade počínal Lewis Hamilton,“ položila si rečnícku otázku Patricková, ktorá doposiaľ ako jediná žena vyhrala preteky v IndyCar.

„Samozrejme, keďže dosiahol nespočetné množstvo úspechov a vyhral veľa majstrovstiev, myslím si, že by za touto dvojicou oveľa nezaostával. Je veľmi dôsledný a robí minimum chýb. V prípade, že by sa Alonsovi s Verstappenom niečo udialo, po víťazstve v pretekoch by bez pochýb chňapol on,“ uzavrela Patricková.