logo F1online.sk

Button: Russell to má ľahšie, pretože už dlho nevyhrával

George Russell
© LAT Images/Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala16. 5. 2022

George Russell sa v tejto sezóne nesie na vlnách, zatiaľ čo Lewis Hamilton sa snaží neutopiť. Tak nejak okomentoval súčasnú situáciu v Mercedese Jacques Villeneuve. Sedemnásobný majster sveta skutočne nežiari sebadôverou či istotou, že sa všetko na dobré obráti, zatiaľ čo George Russell je o niečo optimistickejší. Podľa Jensona Buttona to však nie je žiadnym prekvapením — mladík totižto zbiera skvelé výsledky v porovnaní s nedávnou minulosťou.

Na druhej strane Lewis Hamilton a Mercedes sa osem sezón opíjali vo víťaznom “rauši”. Vytriezvenie býva ťažké. Podľa Jensona Buttona to bude veľký test pre majstrovský tím, ktorý teraz musí ukázať, že sa vie nastaviť na správnu trajektóriu aj po veľkej zmene v pravidlách.

“Musia byť nesmierne sklamaní, že je z nich zrazu tretí najlepší tím. V poslednej dekáde totálne ničili konkurenciu, takže áno, bude [to pre nich test],” prikyvuje Jenson Button, ktorý pred týždňom spolukomentoval VC Miami na Sky Sports. “Pozrite sa na Ferrari, ono poskakuje na rovinkách a aj tak z neho dokážu vyžmýkať ten výkon. Mercedes sa však trápi, pretože oni poskakujú ešte aj v rýchlych zákrutách.”

“Na rovinke to je v pohode, len jazdcovi to príde trochu nepohodlné. V rýchlych zákrutách si však monopost Ferrari sadne, prestane poskakovať a jazdcovi poskytne množstvo gripu. Mercedes to nevie,” pustil sa do vysvetľovania majster sveta zo sezóny 2009, ktorý verí, že niekde v hlbinách monopostu W13 sa skrýva veľká šelma. “Pilotom chýba sebavedomie, keď zatáčajú do rýchlej sekcie. Videli sme to na každých pretekoch. Avšak v pomalých zákrutách majú naozaj dobré auto, keď neposkakuje, čiže určite má potenciál.”

Do debaty s Jensonom Buttonom sa následne zapojila aj americká pretekárka, najúspešnejšia žena v histórii série IndyCar, Danica Patricková. Poznamenala, že George Russell v nej vyvoláva úplne iné dojmy ako jeho kolegovia v tíme i napriek neuspokojivým výsledkom.

“Mne George znie veľmi pozitívne, mám z neho pocit, akoby on bol oporou stajne. Lewis je frustrovaný, cíti sa, akoby tím nerobil žiadne pokroky. Toto je tiež veľmi frustrovaný. Nie sú na tom tak, ako zvykli, ale George pôsobí dojmom, že je veľmi vyrovnaný,” uviedla pre Sky Sports Patricková.

Jensona Buttona to ani veľmi neprekvapilo. “Pre Georgea to je jednoduchšie, keďže už dlho nič nevyhral. Preňho je to stále krok vpred oproti minulému roku. On môže byť o čosi uvoľnenejší, veď končí pred svojím tímovým kolegom, hoci v Miami to nebola len jeho zásluha, ale aj Lewisova smola.”