logo F1online.sk

Frustrovaný, porazený a možno unavený, hodnotí Patricková šéfa Mercedesu

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2023

Mercedes zažíva veľmi nevydarený záver sezóny. Po zlyhaní na Veľkej cene Sao Paula sa chcel tím rehabilitovať v Las Vegas. Opäť sa však nedokázal ani len priblížiť k naplneniu svojho potenciálu a stajňa stratila množstvo bodov. Aj keď sa to pred pár mesiacmi zdalo takmer ako sci-fi, Ferrari je dnes späť v boji o celkové druhé miesto Pohára konštruktérov.

Častokrát si hovoríme, ako by sa asi písalo o Ferrari, keby spáchalo podobnú chybu ako Mercedes. Samozrejme, počiny pánov v červenom by zabrali na samostatný článok, od strategických chýb po zabudnuté pneumatiky, ale faktom je, že pokiaľ ide o prevádzkové zlyhania, Mercedes sa v tomto roku tiež nemá čím chváliť.

Ukázala to aj Veľká cena Las Vegas. Lewis Hamilton a George Russell mali minulý víkend rozhodne skvelé tempo, ale z najrôznejších dôvodov neboli schopní ho ukázať. Prvý menovaný vypadol už v Q2, v pretekoch kolidoval s Oscarom Piastrim a potom zostal zaseknutý v premávke; ten druhý doplatil na vlastnú chybu v súboji s Maxom Verstappenom.

Výsledkom tak boli veľké straty v boji s Ferrari o celkové druhé miesto. Pohľad na Tota Wolffa nie je v poslednom období vôbec veselý. Jeho tím, ktorý kedysi vo Formule 1 dominoval, čelí hrozbe druhej prehry s toľko vysmievaným Ferrari za sebou. „V priebehu roka sa veľmi zlepšili, ale nič z toho neukázali,“ povedala pre televíziu Sky bývalá pretekárka a dnes expertka Danica Patricková.

„Z pohľadu na Tota Wolffa sa to dá vycítiť, pôsobí porazene, frustrovane, možno unavene. Aj Christian Horner hovoril o časoch, v ktorých sa konalo toto podujatie. Bol to dlhý rok a všetci sú unavení. Som si istá, že je to pre nich obzvlášť ťažké, najmä po náročných dňoch, ktorým predchádzala určitá nádej,“ povedala Patricková.

V Las Vegas nedokázal Mercedes maximalizovať svoj potenciál. Vlastne by sa dalo povedať, že sa k tomu ani nepriblížil, čo podčiarkol aj ďalší expert Sky Karun Čandhok. „Myslím si, že Lewis aj George mali smolu. Tempo oboch bolo úžasné. Keď sa spätne pozerám na ich preteky, tak Lewis stratil pätnásť sekúnd pri defekte a spadol na chvost poľa.“

„Aj Oscar bol ku koncu pretekov na starých tvrdých pneumatikách rýchlejší než Ocon a Stroll na oveľa čerstvejších gumách. Myslím si teda, že bez toho defektu a časovej straty by on aj Lewis neboli ďaleko od Péreza a Leclerca. Možno by sa dokonca zapojili do toho súboja,“ hovorí Čandhok.

Rozhodne sa teda v Abú Zabí, ktoré bude záverečným dejstvom bitky Ferrari a Mercedesu. Napriek štvorbodovému náskoku to však podľa Jensona Buttona nebude mať partia okolo Tota Wolffa jednoduché. „Je to ďalší okruh s dlhými rovinkami a 90-stupňovými zákrutami. Je to teda podobná trať a Ferrari tam bude opäť konkurencieschopné,“ myslí si majster sveta z roku 2009.