logo F1online.sk

Andretti hodlá vstúpiť do F1 už v roku 2025, angažovať chce Američana a matadora

Mario Andretti
© Zach Catanzareti Photo (CC BY 2.0)
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 8. 2023

Len prednedávnom sme vás informovali o tom, že jeden z uchádzajúcich sa tímov o členstvo vo Formule 1 hodlá nazrieť do „efjednotky“ už v roku 2025. Dnes s istotou vieme, že sa jedná – podľa predpokladov – o Andretti-Cadillac. Celok, v pozadí ktorého stojí rodina Andrettiovcov a spoločnosť General Motors, nemá účasť v F1 síce ešte ani zďaleka istú, no napriek tomu začína preventívne uvažovať nad tým, ktorí z jazdcov budú hájiť jeho farby. Hoci je totožnosť možných pretekárov nateraz neznáma, jedno vieme; pôjde o Američana a skúseného harcovníka.

Proti rozširovaniu Formuly 1 ostro zbrojí Stefano Domenicali a samotné tímy [až na McLaren a Haas, pozn. red.], ktoré sa nechcú deliť o príjmy. Na druhej strane stojí odhodlaný prezident FIA Mohamed bin Sulajem a majitelia súťaže z Liberty Media, ktorí by väčší počet pretekárov na štartovom rošte brali všetkými desiatimi.

Napriek tomu, že obe strany nevedeli nájsť mesiace ohľadom adekvátneho počtu tímov v F1 spoločnú reč, zdá sa, že nakoniec predsa len dospejú ku konsenzu. To ale Andrettimu nezaručuje miestenku v najvyššej motoristickej súťaži – sprvu musí prejsť výberovým konaním FIA a následne sa stať jednou z dvoch stajní, ktorej [snáď] otvorí kráľovná motoršportu svoju náruč.

„Splnili sme všetky požiadavky a už je to len v rukách F1 a FIA. Teraz iba čakáme, no čoskoro by sme mali vedieť viac,“ uviedol Andretti pre RacingNews365.com. „Neexistuje síce žiadny konkrétny časový plán, ale bolo nám povedané, že rozhodnutie o povolení vstupu do F1 bude zverejnené začiatkom septembra.“

Aj keď bol proces o vstup do F1 nastavený tak, že tímy mohli do Formuly 1 vstúpiť už v roku 2024, Andretti sa pre spory zainteresovaných strán a nejasnosť situácie rozhodol pre ročný odklad. „Spočiatku sme sa zameriavali na rok 2024, ale ako sa proces naťahoval, rok 2025 sa stal uskutočniteľnejším a preto sme sa rozhodli preň,“ ozrejmil Američan.

Ak sa Andrettimu podarí primäť svojim neprajníkom „ustúpiť z cesty“, počet Američanov v F1 sa zrejme rozrastie [ak dovtedy Logan Sargeant nedostane padáka, pozn. red.], nakoľko jeden z pretekárov by mal byť pôvodom z USA, ktorého doplní skúsený matador. O koho pôjde je však v tejto fáze špekulovať ešte zbytočné.

„S istotou vám viem povedať, že jeden z pilotov bude Američan a ten druhý bude niekto skúsený,“ vyslovil sa Andretti. „Nehodláme sa však uponáhľať. Jazdci sú síce súčasťou projektu, ale k ich oznámeniu môže dôjsť až potom, ako prebehnú všetky oficiality,“ dodal majster sveta z roku 1978.

Súvisiace články