logo F1online.sk

Stačí mu dať dobré auto a získa titul, hovorí o Russellovi Shovlin

George Russell
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 8. 2023

George Russell je nepochybne jedným z najtalentovanejších jazdcov súčasnosti. O svojich kvalitách dal svetu znať už počas pôsobenia vo Williamse a nezľakol sa ani výzvy menom Lewis Hamilton, s ktorým hrá pomerne vyrovnanú šachovú partiu. V pretekoch však doposiaľ vystúpil na najvyšší stupienok len raz a v šampionáte medzi najlepšou trojku po skončení ročníka ešte nefiguroval Kde treba hľadať príčinu? Podľa Andrewa Shovlina jednoducho v tom, že „meďák“ v uplynulých rokoch na absolútnu špičku nestačil. Akonáhle vraj v Brackley postavia dostatočne konkurencieschopný monopost, Russellovi  v poradí za premiérovým majstrovským titulom už nebude stáť nič v ceste.

Nebyť Georgea Russella, po Williamse by pred pár rokmi neštekol ani pes. Celok, ktorý bol z hľadiska pretekového tempa zúfalo posledný hneď niekoľko sezón po sebe, dokázal zaujať aspoň v sobotu – a to práve zásluhou Brita. Ten sa totiž prejavil ako kvalifikačný špecialista, ktorý sa so „shitboxom“ dokázal niekoľkokrát prebojovať medzi desiatku najrýchlejších.

Odmenou za obdivuhodné výkony mu bol po troch rokoch strávených v Grove prestup do Mercedesu, v ktorom okamžite zažiaril. S vlaňajším monopostom W13 sa dokázal zžiť neuveriteľne rýchlo, zatiaľ čo jeho náprotivok, sedemnásobný šampión Lewis Hamilton, sa hľadal dobrého pol roka. Russell tak mal v konečnom zúčtovaní spomedzi jazdcov „strieborných šípov“ navrch, no v tomto roku sa karta obrátila a opraty prevzal Lewis.

Russell si však stále počína solídne a pokiaľ sa Mercedes jedného dňa vráti opäť na čelo, Andrew Shovlin nepochybuje, že skôr či neskôr sa stane majstrom sveta. „Russell je neuveriteľný profesionál, ktorý na sebe neustále tvrdo pracuje,“ uviedol šéf traťového inžinierstva Mercedesu.

„Je jedným z tých, o ktorom by ste povedali, že jedného dňa určite zvíťazí v šampionáte – teda za predpokladu, že mu dodáme dostatočne konkurencieschopné auto. Veľmi tvrdo pracuje na tom, aby sa nám to podarilo.“

Shovlin zdôraznil, že Russell má vlastnosti, ktoré ho na úspech predurčujú a ktorými disponujú len niektorí z pretekárov. „Je veľmi technicky založený, dobre sa prispôsobuje rôznym podmienkam. U všetkých dobrých jazdcov platí, že sa časom zlepšujú, a to preto, že sú sústredení a chcú sa ponaučiť z každej jednej príležitosti.“

„Keď v minulom roku získal pole position v Maďarsku, boli sme z toho nesmierne prekvapení, keďže sme sa v piatkových tréningoch trápili. Urobili sme na aute síce nejaké úpravy, ale bol to on, kto odviedol skvelú prácu a postaral sa o tento úspech. Je typom pretekára, ktorý je vždy neuveriteľne sústredený a niet pochýb, že bude v budúcnosti stáť pri úspechoch tímu,“ zakončil Shovlin.

Súvisiace články