logo F1online.sk

Čou chce mať o svojej budúcnosti jasno pred skončením letnej prestávky

Kuan-jü Čou
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2023

Akých jazdeckých zmien sa dočkáme pred štartom sezóny 2024? A dočkáme sa vôbec nejakých? V súčasnosti to na žiadne personálne zmeny nevyzerá a možno sa dočkáme historicky bezprecedentného kroku, že na prvé preteky ročníka 2024 sa tímy predstavia v rovnakom jazdeckom zložení ako v posledných pretekoch sezóny 2023. Na zmeny to zatiaľ nevyzerá ani v Alfe Romeo.

Aktuálne deviaty celok Pohára konštruktérov stojí na rázcestí. Nástup Audi je ešte ďaleko a súčasné výsledky stajne nie sú uspokojivé, ale napriek tomu panuje s jazdeckou zostavou relatívna spokojnosť.

Aj keď Valtteri Bottas má vo všetkých rozhodujúcich štatistikách navrch, faktom zostáva, že priemerný kvalifikačný rozostup medzi pilotmi stajne je najnižší zo všetkých desiatich tímov na rošte. Z pohľadu na čistú rýchlosť sa tak dá povedať, že Alfa Romeo disponuje najvyrovnanejšou jazdeckou dvojicou na rošte.

Kuan-jü Čou tak môže byť relatívne spokojný. Na začiatku svojej kariéry vo Formule 1 je dôstojným súperom jednému z najskúsenejších jazdcov. Rodák zo Šanghaja však na rozdiel od Bottasa nemá zmluvu na ďalšiu sezónu a v najbližšom období potrebuje rozhodnúť o svojej budúcnosti.

„Určite chcem mať jasno pred skončením letnej prestávky,“ prehlásil Čou. „Musíme sa pozrieť, čo je potrebné urobiť, aby sme všetko dali na papier. Môj manažér je v kontakte s tímom, takže si musíme počkať.“

„Vlani o tomto čase som si robil väčšie starosti o svoju budúcnosť, ale teraz mám pocit, že tím je celkom spokojný s mojou prácou.“

„Myslím si, že sa nám nakoniec podarí dohodnúť, ale chce to čas. Som v tomto tíme spokojný a veľmi rád by som pokračoval. Mojou prioritou je zotrvať v tomto tíme. Po dvoch rokoch sa v tíme cítim dobre zahniezdený,“ dodal Čou.

Aj keď sa zatiaľ neobjavil ani náznak nespokojnosti, niektoré zdroje v posledných týždňoch naznačili, že Sauber bude chcieť jazdca s bohatými sponzormi. K tým Čou nepatrí, ale na druhej strane sa vďaka jeho čínskemu pasu podarilo Alfe Romeo získať množstvo partnerov. Pri absencii Veľkej ceny Číny je však jeho pozícia trochu sťažená.

Za Čoua však hovoria v prvom rade výsledky a jeho vyrovnané čísla s omnoho skúsenejším Valtterim Bottasom, takže čo viac si v tíme môžu priať? „Od prvej kvalifikácie sezóny sme na tom veľmi podobne z hľadiska výkonnosti aj rýchlosti na jedno kolo. V pretekoch niekedy záleží aj od balíka, šťastia alebo stratégie, ale vo všeobecnosti si myslím, že sa mi podarilo dosiahnuť môj cieľ a vyrovnať sa môjmu meradlu, ktorým je Valtteri,“ odkázal Čou.

Páčiť sa mu určite budú slová jeho šéfa Alessandra Alunniho Braviho, podľa ktorého potrebuje tím stabilitu. Pre istotu si však ešte počkajme, keď bude všetko na papieri.

„Vždy sme hovorili, že stabilita je pre nás dôležitá. Tím si prechádza transformáciou a snažíme sa zachovať čo najväčšiu stabilitu. Po skončení letnej prestávky si sadneme s Čouom a nájdeme najlepšie riešenie pre obe strany. Naším cieľom je pokračovať s rovnakým jazdeckým zložením, ale, samozrejme, musí to byť výhodné pre obe strany,“ vyhlásil Bravi.

Súvisiace články