logo F1online.sk

Horner o Permanovi: Dlho bez práce nezostane

Alan Permane
© Renault
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 8. 2023

Napriek tomu, že sa mal Alpine prepracovať na čelo štartového poľa do piatich rokov, vrcholovému manažmentu francúzskeho výrobcu áut došla trpezlivosť napokon oveľa skôr. Zemetrasenie v Enstone bolo nielen prekvapivé, ale aj masívne. Ako prvý obdržal vyhadzov výkonný riaditeľ Laurent Rossi, v ktorého stopách sa onedlho vydal šéf tímu Otmar Szafnauer, technický riaditeľ Pat Fry a mimoriadne rešpektovaný športový riaditeľ Alan Permane. Inžinier, ktorý stál pri úspechoch Michaela Schumachera a rovnako tak aj Fernanda Alonsa, sa po nedobrovoľnom ukončení dlhoročného angažmánu stretol s masívnou podporou viacerých osobností, vrátane Tota Wolffa a Christiana Hornera.

Písal sa rok 1989 a mladý, iba 22-ročný Alan Permane práve posilnil dnes už dve dekády neexistujúci Benetton, ambiciózny tím, ktorý onedlho po Britovom príchode bojoval o popredné priečky a o niečo neskôr zásluhou Michaela Schumachera aj o prvenstvá v šampionáte.

Permane bol súčasťou Benettonu aj v momente, keď sa pretransformoval na Renault, Lotus a napokon Alpine. Stál tak pri vzostupoch, ako aj pádoch tímu, a to dlhých 34 rokov. Čo dostal na oplátku? Vyhadzov.

Hoci boli dvoma najvyššie postavenými mužmi Alpinu Laurent Rossi a Otmar Szafnauer, ukončenie spolupráce s Permanom zasiahlo formulových pamätníkov oveľa viac. Prečo? Pretože na rozdiel od vyššie spomínaných písal s tímom z Enstone históriu.

Vyššie uvedené potvrdzuje aj fakt, že koniec Permana v kráľovnej motoršportu nenechal chladným ani také osobnosti, akými sú Toto Wolff či Christian Horner. „Alan Permane je jedným z ľudí, na ktorých stojí celá Formula 1,“ vyjadril sa 51-ročný Rakúšan. „Je jedným z najdlhšie slúžiacich inžinierov v športe a niekto, kto disponuje množstvom vedomostí.“

„Neviem, čo presne stálo za zmenami vedenia v Alpine, ale je tam množstvo skúsených a schopných ľudí, z ktorých nemožno nikoho podceňovať.“ Slová plné rešpektu adresoval Permanovi aj šéf Red Bullu.

„Aj keď som s Alanom Permanom nikdy nepracoval, nazdávam sa, že niekomu, kto pôsobil v športe 34 rokov a dosiahol úspechy tak s Michaelom Schumacherom, ako aj Fernandom Alonsom, treba vyjadriť náležitý rešpekt,“ vyslovil sa Horner.

„Permane bol pevnou súčasťou tímu aj v časoch, keď tím prechádzal z jednej správy do druhej, menil vlastníkov, a tak ďalej. Počas týchto zmien bol neustálou súčasťou tímu. Myslím si, že mu pre to prináleží patričný rešpekt a uznanie a som si istý, že on, a rovnako tak aj Otmar [Szafnauer, pozn. red.] bez práce dlho nezostane. Som si istý, že to nebolo naposledy, čo sme ich videli v pitlane,“ zakončil Horner.