logo F1online.sk

Alonso: Na súperov nám chýba pár desatín

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala28. 7. 2023

Forma Aston Martinu sa vytráca tak rýchlo, že sa treba tešiť aj z dvojitého postupu do Q3. Fernando Alonso uznáva, že na oveľa lepší výsledok dnes nemal nárok. Ak by sa mu pošťastilo, možno by získal siedmu priečku, ale tá bola stropom pre monopost AMR23.

Kvalifikácia na VC Belgicka bola odštartovaná s desaťminútovým oneskorením, no to na výkony Aston Martinu nemalo veľký dopad. Či na suchu, alebo na vode, Alonsovi so Strollom chýbala rýchlosť. Obaja však využili svoje zručnosti v premenlivých podmienkach a aspoň sa vyhli vypadnutiu v Q1 či v Q2.

“Bolo to stresujúce, to bezpochyby. Každé kolo bolo ako samostatná hra,” pustil sa do opisu kvalifikácie Fernando Alonso. “Vždy sa musíte trochu prispôsobiť miere priľnavosti na trati a prispôsobiť aj svoju dôveru v monopost. Zákrutami idete tak rýchlo, ako ste ešte nešli. Tak trochu hádate.”

“Nakoniec sme postúpili z Q1 a Q2, čo bol náš cieľ. V tretej časti sme sa pokúsili dať dokopy nejaké kolo, ale až na Verstappena to bolo všetko veľmi tesné. Za siedmym miestom sme zaostali len o desatinku, čo by bolo dnešné maximum,” zamyslel sa majster sveta z rokov 2005 a 2006.

Čím to je, že Aston Martin obsadil až deviate a desiate miesto? V úvode sezóny by po takomto výsledku nemal ani najmenší dôvod na radosť. “Auto sa správalo fajn. Reagovalo dobre, keď som niečo skúšal. Monopost podal dobrý výkon, no ešte nám chýba pár desatín sekundy na našich hlavných súperov, najmä po stránke jedného kola. Dúfam, že v nedeľu sa z toho dostaneme.”

V nedeľu nás čakajú preteky, ktorých výsledok je veľmi ťažké predpovedať. Samozrejme, platí to len o strede poľa. Aj bez pretekových simulácií je takmer isté, že Verstappen skôr či neskôr zmizne v diaľke.

Aké sú Alonsove očakávania? “Dnes to nebolo úplne suché, takže stále celkom nepoznáme balans auta. Keď sú obrubníky suché, tak na to môžete zatlačiť viac. A po stránke degradácie ideme do nedeľných pretekov tak trochu naslepo. Najdlhší odjazdený stint mal asi dve kolá, takže toto sú všetky informácie, s ktorými budeme vstupovať do nedele.”

Lance Stroll v poslednej časti kvalifikácie nezajazdil hodnotné kolo. Na trati bol ako prvý, čo mu rozhodne nepomohlo. Dnes platilo, že najideálnejšie podmienky boli až v posledných sekundách.

“Bola to náročná kvalifikácia. Podmienky sú vždy ťažké, keď trať schne,” povedal Lance Stroll v prvej zo štyroch svojich strohých odpovedí. Aby sme vás o nič neukrátili, priblížime vám, čoho sa týkali ostatné.

Po ďalšej otázke mal kanadský pretekár zhodnotiť, ako vnímal kvalifikáciu zo svojho pohľadu, najmä zmenu podmienok. V druhej časti sme napríklad videli, že Lance Stroll nasadil intermediálky, aj keď zvyšok štartového poľa už hromadne obúval sliky. Možno keby zostalo mokro dlhší čas, Aston by z toho vykúzlil lepší výsledok… “Bolo to náročné. V Q2 to bolo na sliky stále veľmi mokré, čo je vždy výzva.”

A čo vyhliadka na sobotu? Pred nami je nový deň so šprintom a nová príležitosť. “Zajtra nás asi opäť čakajú náročné podmienky, takže uvidíme, čo sa z toho vykľuje.”

Nuž a napokon ciele na nedeľu. “Pokúsime sa získať dobré body. Z našej štartovej pozície máme šancu.”

Súvisiace články