logo F1online.sk

Neuveriteľné správy z Alpine! Po roku a pol končí aj Otmar Szafnauer

Otmar Szafnauer
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 7. 2023

Alpine je jedna neuveriteľná organizácia. Manažéri tohto tímu sú skrátka ako plastové tégliky na jedno použitie. Pri pohľade na fungovanie a organizáciu stajne je namieste otázka, či Renault mieni zotrvať vo Formule 1. Po roku a pol z tímu odchádza šéf Otmar Szafnauer a s ním aj športový riaditeľ a ikona stajne Alan Permane.

Laurent Rossi, Pat Fry, Otmar Szafnauer a Alan Permane. Alpine prechádza ďalšou kompletnou reštrukturalizáciou v čase, keď vlastne ešte neskončila tá predchádzajúca. Tento tím je skrátka odsúdený na ďalšie dlhé roky v strede poľa. Fry stál na čele technického oddelenia viac ako tri roky, Rossi bol šéfom automobilky vyše dva roky a Szafnauer bol šéfom tímu rok a pol. Najväčším šokom je beztak odchod Permana.

Tento muž je v Enstone legendou a pracoval tu presne 34 rokov. Pamätá si dobu, keď po továrni v Enstone chodili také osobnosti ako Nelson Piquet alebo Michael Schumacher. Prácu tu získal ešte v roku 1989 a prežil s tímom všetko, tituly Benettonu, triumfy Fernanda Alonsa, aféru Crashgate, návrat Renaultu aj premenovanie stajne na Alpine.

„Tím by sa rád poďakoval Otmarovi za jeho tvrdú prácu v posledných osemnástich mesiacoch a dosiahnutie štvrtého miesta v Pohári konštruktérov v roku 2022. Do budúcna mu želáme len to najlepšie,“ uviedol Alpine vo svojom stanovisku.

Szafnauera vo funkcii nahradí dočasne Bruno Famin, ktorý sa nedávno ujal roly viceprezidenta automobilky s dohľadom nad športovými aktivitami. Permana zas dočasne nahradí generálny manažér tímu Arden Julian Rouse.

Skutočne, o personálnych zmenách v tomto tíme od roku 2015 by sa dala napísať poriadne hrubá kniha.