logo F1online.sk

Alpine sľubuje „výrazný krok vpred“ vďaka vylepšenej podlahe

Pierre Gasly
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2023

Po niekoľko nádejne vyzerajúcich víkendoch zapadol tím Alpine opäť až po pás do bahna. Na pódium v Monaku či dvojité body v Španielsku sa už dávno zabudlo. Piloti tímu nevideli šachovnicovú vlajku od Rakúska a McLaren svojimi vylepšeniami Francúzov absolútne prevalcoval. Alpine potrebuje urobiť krok vpred a potrebuje ho urobiť rýchlo. Vedenie tímu však upokojuje, že v Belgicku bude mať premiéru vylepšená podlaha.

Technické oddelenie v Enstone nadviazalo na minuloročný plán, keď prinášalo mnoho vylepšení, ale spravidla menších. V tomto roku je to podobne. V Silverstone malo premiéru nové predné krídlo, s ktorým však tím stále čaká na svoje prvé body.

„Nasadenie nového predného krídla s novou podlahou nesúvisí,“ hovorí o potenciálnych problémoch s optimalizáciou balíka športový riaditeľ Alpinu Alan Permane. „Potrebujeme autu neustále dodávať prítlak a zrýchľovať. Je to pre nás veľmi dôležitý upgrade. S predným krídlom nesúvisí, ale predstavuje veľmi výrazný krok vpred pre náš tím.“

Nasadzovanie vylepšení však týmto nekončí. Ako sme od Alpinu zvyknutí, po letnej prestávke prídu ďalšie. Inžinieri vraj pripravujú veľký balík vylepšení na začiatok ázijskej časti sezóny. „Do Singapuru pripravujeme veľké vylepšenia, ale myslím, že predtým ešte príde niekoľko menších, napríklad v Monze.“

Netreba však zabúdať, že Spa bude zároveň šprintovým víkendom, čo je pri nasadzovaní vylepšení vždy zradné. Na druhej strane, v tomto roku máme až šesť šprintov, takže plánovanie a logistika nie sú vždy jednoduché.

„Dúfam, že nás nečaká žiadny stresujúci víkend,“ povedal boss stajne Otmar Szafnauer. „Podlahu privezieme napriek šprintu, pretože predstavuje krok vpred po výkonnostnej stránke a zrýchli nás približne o dve desatiny na kolo.“

„Máte však pravdu, že na vyhodnotenie jej vplyvu a analýzu budeme mať veľmi málo času, ale v tomto ohľade disponujeme dobrými nástrojmi, pomocou ktorých to zvládneme,“ dodal Szafnauer.

Pozornosť v súčasnosti patrí McLarenu, ktorý bol donedávna na šiestom mieste s pomerne veľkou stratou na Alpine. Dnes je však stajňa z Wokingu s veľkým náskokom piata a francúzsky celok čaká množstvo práce. V Enstone však neskladajú zbrane a veria, že môžu splniť svoj cieľ a postaviť štvrté najrýchlejšie auto.

„To je náš cieľ. To je náš plán. Budeme pokračovať vo vývoji a pracovať čo najtvrdšie, aby sme sa to pokúsili dosiahnuť,“ prehlásil Permane.

„McLaren odviedol neuveriteľnú prácu. Úprimne, klobúk dolu pred nimi. Ak si porovnáte ich formu v Bahrajne a dnes, tak podobný krok nie je normálny. Podarila sa im veľká vec. Samozrejme, že sledujeme aj ostatných, ale hlavne sa sústredíme na seba, na náš vlastný model vo veternom tuneli a na čo najrýchlejšie prinášanie vylepšení,“ dodal Permane.