logo F1online.sk

Podniky v Las Vegas majú platiť za to, že z ich okien vidno trať. Inak im zaclonia výhľad

Las Vegas, USA
© David Vives/Unsplash
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2023

Veľká cena Las Vegas bude top podujatím aktuálnej sezóny. Zatiaľ netušíme, či to bude platiť aj o akcii na trati, no pokiaľ sa bavíme o prestíži a peniazoch, tak to istotne bude pravda. Formula 1 sa snaží z pretekov na slávnom bulváre “vydojiť” každý cent a majiteľom podnikov, ktorí nezaplatia za svoj výhľad na trať, hrozí zaclonením trate.

O šikovnej taktike, ako “skasírovať” priľahlé hotely, kluby, kasína či reštaurácie, informoval New York Post. Z listu, ktorý bol rozposlaný majiteľom podnikov, sa dozvedel, že Formula 1 chce spoplatniť výhľad na trať. V rámci poskytnutia “licenčných práv” žiada 1500 dolárov na jedného zákazníka.

“Veľká cena Las Vegas vynaloží primerané úsilie, aby zachovala výhľad z licencovaných miest na trať,” stojí v prvotnej ponuke Formuly 1, ku ktorej sa dostal aj NY Post. “Licenčný poplatok sa bude pohybovať vo výške maximálnej kapacity licencovaného podniku vynásobeného sumou 1500 dolárov.”

Napríklad klub s kapacitou 1500 miest by mal za daný novembrový víkend zaplatiť 2,25 milióna dolárov — bez ohľadu na to, koľko ľudí môže reálne z okien, balkónov či striech sledovať dianie na trati.

Podľa zdrojov amerického denníka Formula 1 jednotlivé podniky varovala, že ak nezaplatia, tak im zacloní trať barikádami, zástenami či strategicky umiestnenými reflektormi — silné svetlo by malo byť nasmerované na nelicencované priestory podnikov, z ktorých by teoreticky bolo možné sledovať veľkú cenu, a tak oslepovať zákazníkov, ktorí by sa pokúšali sledovať monoposty F1.

“Ľuďom sa doslova vyhrážajú, že pokiaľ nezaplatia, tak im zaclonia výhľad,” tvrdí majiteľ neďalekého kasína. “Príde mi šialené žiadať peniaze za verejné podujatie, ktoré sa koná v uliciach.”

Na slávnom bulváre práve prebiehajú konštrukčné práce a prípravy na Veľkú cenu Las Vegas. Už len to má negatívny dopad na návštevnosť a príjmy podnikov v blízkosti. Je pochopiteľné, ak sa im zdá byť nefér, že niekoľko mesiacov musia trpieť ruch, prach a ťažké mechanizmy, a následne platiť.

“Tu už prekračujete isté medze, ak poviete niekomu, kto investoval miliardy na svojom pozemku, že Strip uzavriete pre konštrukčné práce, aby ste potom od neho žiadali poplatky za miesta,” hovorí ďalší zo zdrojov z Las Vegas. “Snažia sa minimalizovať možnosti ľudí, ako na týchto pretekoch získať.”

Ak sa podniky rozhodnú “pristúpiť na túto hru” a zaplatiť, poplatok “za výhľad” zrejme prenesú na plecia zákazníkov, ktorí už beztak budú za víkend v Las Vegas platiť stratosférické sumy. Už len ceny za bežné hotelové izby sa pohybujú na úrovni 1000 dolárov za noc, ku ktorým si môžeme pripočítať priemernú cenu za trojdňový lístok (6600 dolárov), letenky a ďalšie náklady, a ľahko sa dostaneme na sumu, za ktorú by ste si mohli na dvoch európskych veľkých cenách užívať priamo v padoku.

“Pre mňa ako verného fanúšika F1 je sklamaním, že na VC Las Vegas nič nie je cenovo prístupné, hoci stále sú lístky k dispozícii. Asi zostanem pri general admission lístku v Austine a Miami,” povzdychol si jeden z fanúšikov.

Súvisiace články