logo F1online.skF1online.sk

Slabý trest pre Red Bull je pokušením pre ostatných porušiť rozpočtový strop, hovorí Hamilton

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 7. 2023

Aj keď sa fanúšikovia F1 nedočkali v roku 2023 vyrovnaného boja o titul, vedľajších zápletiek a drobných „minipríbehov“ ponúkol tento ročník neúrekom. Podobne ako vlani, aj v tomto roku sa môžeme dočkať veľmi zaujímavých výsledkov kontrol účtovných uzávierok jednotlivých tímov.

Mediálne špekulácie už sú v plnom prúde a talianske zdroje avizujú, že tri alebo štyri tímy sa dostali do debaty s FIA ohľadne niektorých položiek v ich účtovných uzávierkach. Povedzme to takto, súčasné finančné pravidlá ponúkajú toľko šedých zón, že ak ste veľkou a bohatou spoločnosťou, máte niekoľko dobrých príležitostí, ako obísť pravidlá.

Red Bull sa vlani popálil a dostal trest. Okrem pokuty tímu federácia znížila alokovaný čas vo veternom tuneli a na CFD. Tím však do tejto sezóny vstúpil s obrovským náskokom a na Veľkej cene Maďarska predstavil balík vylepšení, takže očakávame, že sa náskok Red Bullu ešte zvýši.

Táto skutočnosť spoločne s nedávnymi vyjadreniami Stefana Domenicaliho, že za porušenie rozpočtového stropu by sa mali udeľovať výhradne športové tresty, obrátila pozornosť na túto tému aj na štvrtkových tlačových konferenciách v Maďarsku.

„Áno, je to určite problém,“ hovorí pilot Mercedesu Lewis Hamilton o trestoch za porušenie rozpočtového stropu. „Chcem tým povedať, že v minulom roku neprišiel žiadny tvrdý trest, takže to nie je žiadny skutočný odstrašujúci prostriedok.“

„Pravdepodobne sa nájdu ľudia, ktorí do toho pôjdu znova a budú vedieť, že príde len slabý preplesk cez zápästie,“ dodal Lewis.

Na otázku, aký trest by bol podľa jeho názoru odstrašujúci a dostačujúci, odpovedať nechcel. „Toto nie je moja práca. Máme ľudí, ktorých úlohou je dozerať na dodržiavanie rozpočtového stropu. Neprekvapuje ma však, že sa vynorili špekulácie o prekročení stropu aj v tomto roku, pretože vlani nebol udelený žiadny prísny trest,“ povedal Hamilton.

V Maďarsku je najväčšou témou prepustenie Nycka de Vriesa z AlphaTauri a návrat Daniela Ricciarda do súťažného diania. Sedemnásobný šampión dostal na tlačovej konferencii otázku, či je skúsenosť holandského pretekára príkladom, ako funguje Formula 1, odpovedal jednoducho: „Povedal by som, že takto to funguje v Red Bulle.“

„Rozhodne ma prekvapilo, ako sa rozhodli s chudákom Nyckom. Je to strašne talentovaný mladík a tiež skvelý chlap. Myslím si, že ho stále čaká svetlá budúcnosť a určite bude mať na stole množstvo skvelých ponúk,“ povedal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia