logo F1online.sk

Nové motory očami Domenicaliho: Ľahšie, jednoduchšie a hlučnejšie

Stefano Domenicali
© Twitter/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 7. 2023

Šéf Formuly 1 Stefano Domenicali naznačil, že pohonné agregáty po roku 2026 by mohli byť ľahšie, systémovo jednoduchšie a hlučnejšie. Talian prináša riešenia, ako tento ambiciózny plán splniť. Čo navrhuje?

Fanúšikom, ako aj jazdcom najväčšmi prekáža asi to, aké robustné a ťažké monoposty v súčasnosti sú. Autá sa dajú zľahčiť tým, že sa jednoducho zmenšia, alebo sa zníži hmotnosť ich vnútorných komponentov – napríklad motora. Presne týmto smerom by sa chcel vydať Stefano Domenicali.

„Ak dokážeme byť efektívni pri štúdiu a výrobe trvalo udržateľného paliva, tak by mohla byť ďalšia generácia pohonných jednotiek o čosi ľahšia,“ uviedol Domenicali pre Motorsport.com, ktorý chce zároveň motory urobiť aj hlučnejšími a jednoduchšími.

„Chceme mať konkurencieschopný motor s množstvom konských síl, ktorý bude mať taktiež skvelý zvuk. 99,9% ľudí chce, aby bolo motory Formuly 1 na trati opäť počuť, a to je niečo, čo chceme presadiť.“

„Verím, že ak odvedieme dobrú prácu s udržateľnými palivami, o niekoľko rokov budeme schopní mať zjednodušené motory, ktoré budú ľahšie. Je to niečo, nad čím začneme už čoskoro uvažovať.“ Domenicali ďalej uviedol, že navýšenie hmotnosti áut bolo v minulosti nevyhnutné. Monoposty sa tak stali bezpečnejšími, no dnes sú už priťažké. Rodák z Imoly sa bude preto za každých okolností usilovať ich hmotnosť o niečo skresať.

„V priebehu rokov sa hmotnosť áut zväčšila, pričom azda nikto nepochybuje o tom, aký to malo dopad na otázku bezpečnosti,“ poznamenal niekdajší šéf Ferrari. „Došlo však aj k vývojo nových technológií a následnému zavedeniu batérií, čo sa odzrkadlilo aj na hmotnosti.“

„Ako Formula 1 si musíme položiť zásadnú otázku, čo môžeme urýchliť z hľadiska vývoja, a tu sa nám vynárajú udržateľné palivá. Vnímanie a trh na tomto fronte sa menia, a myslím si, že rozhodnúť sa ísť touto cestou bola správna voľba. Nechcem viesť technologické vojny proti elektromobilite ako takej, keďže ide o technológiu, ktorá bude mať už onedlho svoj vlastný trh.“

„Sme však toho názoru, že Formula 1 môže urýchliť zavedenie udržateľného paliva za správnu cenu, a to môže byť pomoc pre mobilitu ako celok, vrátane úžitkových vozidiel, letectva a všetkých ostatných vozidiel, ktoré jestvujú na svete a je ich vyše miliarda a pol. Je to veľmi dôležitá výzva pre Formulu 1 a som si istý, že to tiež pomôže spojiť víziu všetkých tímov,“ zakončil Domenicali.

Súvisiace články