logo F1online.skF1online.sk

Súperi nás predbiehajú, pripúšťa Alonso

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala10. 7. 2023

Fernando Alonso v tejto sezóne už šesťkrát vybojoval pódiovú trofej a v Španielsku si predsavzal, že si už nikdy nenechá ujsť pódium, no realita píše iný príbeh. Aston Martinu v posledných týždňoch dochádza dych, čo je jasné aj Fernandovi Alonsovi. Siedme miesto preto nepovažuje za zlý výsledok, ba práve naopak. Monopostu AMR23 vraj lichotí.

Alonsovi sa na rozdiel od Lancea Strolla podarilo prebojovať do Q3 a v nedeľu štartoval z deviatej priečky. Dopredu sa však veľmi neposúval. V úvodnom kole síce získal dve pozície, ale už čoskoro si s ním poradil rýchlejší George Russell. Namiesto toho, aby sa ho držal, sa bránil pred Pierreom Gaslym.

V tridsiatom kole už bol síce na štvrtej pozícii, ale len vďaka zastávkam súperov. Na Alonsa sa vzápätí usmialo šťastie a s pomocou safety caru poskočil z pôvodnej ôsmej priečky, na ktorej sa ocitol po úspešnom Russellovom útoku, na skvelé šieste miesto. Pred koncom pretekov si s ním ešte poradil Sergio Pérez a takmer aj Alex Albon.

Čo na takýto priebeh hovoril Fernando Alonso? Jeho hodnotenie bolo veľmi otvorené. “Tento víkend sme nemali tempo ani v jednej časti. V pretekoch to nebolo iné, chýbali nám dve-tri desatinky, aby sme bojovali o čosi vyššie priečky. Ale aj takéto veci sa občas môžu prihodiť, raz máte dobrý víkend, potom zlý. Keď máte nanič víkend, treba si udržať koncentráciu a maximalizovať výsledok.”

“Myslím si, že siedmym miestom sme trochu prekročili našu rýchlosť. Máme lepší výsledok, než na aký sme mali rýchlosť, ale body berieme. Do Maďarska sa pokúsime zlepšiť,” sľúbil majster sveta z rokov 2005 a 2006.

Jenson Button sa s Fernandom Alonsom zhováral pred štartom pretekov a zistil, že podľa Španiela má Aston Martin problémy s odporom monopostu. Aj keď na rýchlom okruhu v Silverstone nasadil minimum prítlaku, stále bol odpor auta príliš veľký. Z tohto hľadiska by mal Hungaroring Aston Martinu vyhovovať, keďže je veľmi kľukatý a hlavná rovinka dosť krátka.

Alonso si však neukrýva zrak pred realitou. Na jednej strane sa nezdá, že by vyvíjal ozlomkrky, takže sa doťahujú súperi, na druhej strane Aston Martinu nevyhovujú superrýchle okruhy.

“Niektoré tímy nás možno predbehli vo vývoji, keď nasadili nové komponenty, no súvisí to aj s traťou,” analyzuje Fernando Alonso. “Silverstone už historicky vyhovuje McLarenu, vlani tu Lando skončil šiesty.”

Takisto sa v Silverstone zvykne dariť aj Williamsu. “Latifi bol vlani v Q3 na desiatom mieste. Zo sezóny na sezónu nachádzame isté podobnosti, ktoré takisto musíme pochopiť.”

Štart do sezóny bol ako z rozprávky, no teraz je načase zostúpiť z oblakov späť na zem. “Ocitli sme sa v neuveriteľnej pozícii, keď sme bojovali s top tímami o pódiá. Toto vnímam ako súčasť procesu dospievania nášho tímu v najrôznejších smeroch. Som pokojný, nemôžeme stresovať každý víkend pre jeden výsledok. Šampionát musíme vnímať ako celok a pristúpiť k tomu pragmaticky. Na náš tím som veľmi pyšný. Budeme bojovať.”

Súvisiace články

Diskusia