logo F1online.sk

Alonso po prepade Aston Martinu nepanikári: Už o týždeň máme ďalšiu šancu

Fernando Alonso
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2023

Aston Martin zažil v Rakúsku trochu ústup zo svojich pozícií. Fernando Alonso zbieral v doterajšom priebehu sezóny s monopostom AMR23 jedno pódium za druhým, ale na Red Bull Ringu na seba upútali pozornosť iní. Veľmi rýchle bolo Ferrari a fantastickú rýchlosť mal aj vylepšený McLaren v rukách Landa Norrisa. Šieste miesto je pre Alonsa druhým najhorším výsledkom v sezóne napriek tomu, že za sebou nechal oba Mercedesy.

Fernando pretavil stratégiu hard-medium-medium na šieste miesto s 30-sekundovou stratou na Maxa Verstappena, čo je vlastne 50 sekúnd, pretože Holanďan v závere rozhodne nemusel strácať čas zastávkou navyše. To je pre Aston Martin dosť vysoká porážka, ale ako po pretekoch povedal sám Alonso, viac sa z toho vyťažiť nedalo.

„Nuž, myslím si, že toto je viac-menej maximum, čo sme dnes mohli dosiahnuť,“ povedal po skončení nedeľných pretekov Fernando Alonso. „S Landom a Mercedesmi sme mali veľmi vyrovnané tempo. Možno sme mohli s tímom jasnejšie komunikovať ohľadne zastávok v boxoch, ale nemyslím si, že by to príliš zmenilo výsledok pretekov.“

Prečo Aston Martin tak odrazu poklesol? Je v tom mocný vývoj konkurencie alebo v tom mal prsty aj charakter okruhu? „Asi to bude z každého rožku trošku. Táto trať nášmu autu možno nesedí. Vlani sa tu Aston Martin veľmi trápil, takže je tu niekoľko podobností.“

„Je to teda trochu o trati a trochu o vylepšeniach, ktoré naši súperi na toto podujatie priviezli, ale nemali by sme si robiť príliš veľké starosti. Už o týždeň dostaneme ďalšiu šancu. Myslím si, že Silverstone nám bude sedieť lepšie. Budú to naše domáce preteky a dáme do toho všetko,“ sľúbil dvojnásobný šampión.

Nevýraznú formu stajne zo Silverstone potvrdil aj Lance Stroll, ktorý na tímového kolegu stratil takmer 28 sekúnd. Po kvalitných prvých dvoch dňoch sa Kanaďan opäť prepadol, nebola to však úplne jeho chyba.

„VSC skončilo, keď som bol ešte v boxoch, takže sme pri prvej zastávke stratili dosť času. Prišli sme tam o nejakých päť pozícií a z ôsmeho miesta som spadol na trináste. Snažil som sa posúvať dopredu, ale po zvyšok pretekov som trčal niekde v premávke. Po tej prvej zastávke to skutočne bolo už len o minimalizácii škôd,“ povedal po skončení pretekov Lance Stroll.

Súvisiace články