logo F1online.sk

Sliky či intermediálky? Alonso: S Nicom to bolo veľmi vyrovnané

Lance Stroll a Fernando Alonso
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 7. 2023

Rakúsky šprint priniesol obrovskú bitku nielen pilotov, ale aj stratégov na boxových múroch. V prvej polovici pretekov sa nezdalo, že nás čaká taká veľká dráma. Samozrejme, Max Verstappen bol na čele v luxusnej pozícii, ale v strede poľa to tímy pri výbere pneumatík nemali jednoduché. Aston Martiny sa rozhodli zostať na trati. Nakoniec to bolo správne rozhodnutie, ale naozaj nesmierne tesné.

Fernando Alonso a Lance Stroll zviedli v závere vyrovnaný súboj o konečné štvrté miesto. Kanadský pretekár zúfalo potrebuje kvalitné výsledky, keďže dlhodobo zaostáva za tímovým kolegom. V Rakúsku sa mu to zatiaľ darí. Veľmi tesne ho zdolal v piatkovej kvalifikácii, veľmi tesne mu podľahol v sobotnej kvalifikácii na šprint a veľmi tesný bol aj ich súboj v šprinte.

Stroll sa nakoniec udržal vpredu, aj keď sa Alonso všemožne pokúšal dostať cez neho. „Bolo to tesné,“ povedal po sobote španielsky matador.

„Zároveň to však bolo zložité. Zo súčasného pohľadu sa zdá jasné, že pneumatiky do prechodných podmienok bola na štart jednoznačná voľba, ale keď stojíte na rošte, tak neviete, ako to vyzerá v tretej alebo šiestej zákrute,“ hovorí Alonso.

„Skončilo to však dobre, získali sme o tri body viac než Ferrari a o osem bodov viac než Mercedes, takže dobrá sobota pre Aston Martin,“ dodal.

Stratégovia tohto tímu to nemali jednoduché. Taký Max Verstappen mal luxusný náskok, ale voľba pre Strolla a Alonsa, ktorí sa nachádzali tesne pred klbkom jazdcov na hranici najlepšej desiatky, nebola vôbec jednoznačná. Dokumentuje to aj výsledok Nica Hülkenberga.

„Prezutie na sliky bol najväčší otáznik. Sedem kôl pred koncom však musíte dobre počítať. Zastávkou v boxoch stratíte dvadsať sekúnd a tie potom musíte získať späť za šesť kôl. Bolo to náročné rozhodnutie. Keď Nico zamieril do boxov, bol tesne predo mnou, ale skončil o sekundu za mnou. Časy sú teda veľmi podobné,“ povedal Alonso.

Jeho tímový kolega Lance Stroll nakoniec v závere uhájil štvrté miesto aj dôležité body. Kanadskému pretekárovi po šprinte nebolo veľmi do reči a bol zjavne šokovaný z nečakanej smrti holandského mladíka Dilana van ‘t Hoffa v pretekoch Formuly Regional v Spa. K rakúskemu šprintu povedal:

„Boli to vzrušujúce preteky. Dobre sme odštartovali a získali zopár pozícií. Podmienky boli zložité. Trať osychala a na konci z mojich pneumatík nezostalo absolútne nič. Snažil som sa udržať, kým Fernando si zjavne dal na začiatku pretekov lepší pozor na pneumatiky, pretože najprv to vyzeralo, akoby sa prepadal, ale presne na konci ma dostihol a vyvinul veľký tlak. Bol to skvelý súboj a dobrý výsledok pre tím,“ povedal Stroll.

Súvisiace články