logo F1online.sk

Podľa Strolla sú jeho výsledky v porovnaní s Alonsom zavádzajúce

Fernando Alonso a Lance Stroll
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 6. 2023

Aj keď Lance Stroll vlani prehral v internom súboji so Sebastianom Vettelom na body 37:18, na trati nevyzeral rozdiel medzi štvornásobným majstrom sveta a synom majiteľa stajne príliš dramaticky. V novej sezóne vyzval kanadský pretekár ďalšieho veľkého šampióna a treba povedať, že v tomto prípade si zatiaľ ani neškrtol. Rozdiel medzi Alonsom a Strollom je priam priepastný, čo si Lance uvedomuje, ale jedným dychom dodáva, že jeho tohtoročné výsledky sú zavádzajúce.

Kým Alonso bojuje s Pérezom o celkové druhé miesto a pozbieral už 117 bodov a šesť pódiových umiestnení, Stroll má na konte 37 bodov a na posledných pretekoch bojoval do posledných metrov o deviate miesto s Valtterim Bottasom na Alfe Romeo.

V skutočnosti bola Veľká cena Kanady dokonalou metaforou doterajšieho priebehu sezóny v podaní oboch jazdcov Aston Martinu. Stroll nedokáže odpovedať na zlepšené výkony konkurencie a jeho udatné výkony so zlomenými zápästiami na začiatku sezóny upadajú do zabudnutia.

„Nemyslím si, že som dokázal vyťažiť maximum z každého víkendu, takže podľa mňa výsledky neodrážajú realitu,“ povedal Stroll. „Rozhodne mám pred sebou nejakú prácu na ceste za zlepšením. Fernando jazdí na najvyššej úrovni, kým ja musím zapracovať na určitých veciach a zlepšiť sa.“

„Vzhľadom na okolnosti bol začiatok sezóny z mojej strany dobrý. Bahrajn, Džidda a Melbourne boli podľa mňa dobré, ale potom sme v Baku upadli do trochu negatívnej špirály a ja viem prečo.“

„V Miami sme vypadli už v Q1, pretože sme neobuli čerstvú sadu pneumatík; v Monaku sme v Q2 utrpeli nejaké poškodenie; v Barcelone sme boli opäť konkurencieschopní; a nakoniec v Kanade sme mali problémy v Q2.“

„Myslím si, že existujú dôvody, prečo to nebolo také dobré, ale pokiaľ ide o čisté tempo, Fernando bol určite lepší a rýchlejší než ja. Jazdil neuveriteľne dobre,“ povedal Stroll.

Nad otázkou, či je Alonso najlepší tímový kolega, akého kedy mal, nepremýšľal Kanaďan dlho. Aj keď stál proti nejednému kvalitnému pretekárovi, zrejme neprekvapí, že ako toho najrýchlejšieho zvolil Alonsa. „Áno, je to najlepší tímový kolega, akého som kedy mal, to je isté.“

Napriek všetkým číslam, ktoré sme zmienili v úvode, si však Stroll myslí, že v skutočnosti nebol rozdiel medzi nimi taký veľký, ako ukazujú čísla.

„Pri zohľadnení všetkých detailov a okolností… napríklad v Miami urobil to isté, čo ja, len on zvládol vďaka jednej desatine postúpiť, kým ja som tú desatinu stratil a vypadol. Ja som štartoval sedemnásty, kým on postúpil do Q3,“ prehlásil Stroll.

Lance je veľký fiškus, ale my ho poopravíme. Rozdiel medzi ním a Fernandom v Q1 v Miami nebola jedna desatina, ale tri desatiny, čo je oveľa väčší rozdiel.

„Podobne v Monaku som jazdil s poškodenou podlahou, čo sa nedá opraviť. Ja som štartoval štrnásty a kde štartoval on? Presne toto nás pripravilo o víkend.“

„V Kanade to možno bolo zložité, ale keď sa pozriem na ostatné víkendy, tak rozhodovali detaily a drobnosti, na ktorých treba zapracovať. Určite to nemení nič na tom, že bol rýchlejší. Musím sa sústrediť na určité veci a tento víkend je pre mňa ďalšou príležitosťou,“ dodal Stroll.

Súvisiace články