logo F1online.sk

Pérez sa neobáva rozpadu Red Bullu. Upozorňuje však na Neweyho „okamžitý vplyv“

Adrian Newey a Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 5. 2024

Nie je prekvapivé, ktorá téma dominovala rozhovorom na tlačových konferenciách pred Veľkou cenou Miami. Odchod Adriana Neweyho z Red Bullu je oficiálny, ale jeho nové pôsobisko zatiaľ nie je známe. Pilot Red Bullu Sergio Pérez však vie lepšie než ktokoľvek iný, akou posilou by bol Newey pre konkurenciu.

Momentálne nevieme s istotou povedať, či geniálny konštruktér vôbec bude pokračovať vo svojej kariére v F1. Popredné zdroje sa však zhodujú, že súperi Red Bullu sa predbiehajú s ponukami v snahe získať služby najúspešnejšieho konštruktéra všetkých čias. Keby sa to niekomu podarilo, Sergio Pérez tuší, čo bude nasledovať.

„Nech pôjde kamkoľvek, bude tam mať okamžitý vplyv,“ vyhlásil mexický pretekár na tlačovej konferencii v Miami. „Je to veľmi chytrý chlapík a tvrdý pracant. Adrian je oveľa viac ako len dizajnér. Dokáže ovplyvniť dokonca aj stratégie alebo nastavenie monopostu, taký vie mať vplyv na priebeh súťažného víkendu.“

„Mať ho pri sebe počas jednotlivých podujatí bolo úžasné. Je to veľmi silná osobnosť, ktorá bude mať vplyv všade, kde príde,“ dodal Pérez.

Mexický pretekár nijak neskrýva, že strata Neweyho „nie je ideálna“, ale verí, že Red Bull je dostatočne silný, aby sa vysporiadal s odchodom aj takto dôležitého človeka. Rovnaká zrejme bude aj obhajoba Christiana Hornera počas piatkových tlačových povinností šéfov tímov.

„Niekto ako Adrian bol pre náš tím a našu organizáciu obrovským prínosom. Samozrejme, zároveň je to aj môj dobrý priateľ, ale v živote niekedy prídu chvíle – tuším, že Adrian strávil v Red Bulle nejakých dvadsať rokov –, keď chcete skúsiť niečo iné,“ povedal Pérez.

„Myslím si, že náš tím je na tom skvele, máme veľmi silnú organizáciu s Pierrom Wachém, Enricom Balbom alebo Benom Waterhousom. Máme silný aerodynamický tím a pozeráme sa do budúcnosti. V minulosti ste videli, že tieto veľké mená vždy uspejú. Nie je to však o jednom človeku, ale o celej organizácii. Christian Horner odviedol skvelú prácu pri príprave na generačnú výmenu v Red Bulle,“ vyhlásil so sebadôverou Pérez.

Ten sa teda neobáva, že by nasledoval domino efekt. Povráva sa, aký bude mať Neweyho odchod vplyv na celú organizáciu. To sa ešte len uvidí, ale Pérez vraj nemá obavy. „Myslím si, že všetci sú plne oddaní tímu. Opäť zažívame neuveriteľnú sezónu. Je normálne, že ľudia sa menia. Myslím si však, že organizácia zostáva veľmi pevná a neočakávam ďalšie zmeny,“ uviedol mexický pretekár.