logo F1online.sk

Je dnešná F1 nudná? Nie, veď tribúny praskajú vo švíkoch, hovorí Tost

Fanúšikovia Maxa Verstappena na tribúnach
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 6. 2023

Jedna dominancia strieda druhú. Najprv Schumacher, potom Vettel, následne Hamilton a teraz Verstappen. Jeden by sa nazdával, že záujem o kráľovnú motoršportu preto postupom času ochabne. Opak je ale pravdou. Počet divákov za televíznymi obrazovkami rastie a rovnako tak praskajú vo švíkoch aj tribúny na okruhoch.

Tím z Milton Keynes má za sebou priam raketový štart do ročníka. Rakúsky celok zvíťazil vo všetkých doterajších pretekoch a pred konkurenciou má už trojciferný náskok. Max Verstappen robí zo súperov štatistov a zdá sa, že na ceste za v poradí tretím titulom ho už nikto nezastaví.

Nejedného fanúšika už Holanďanova dominancia začína unavovať. Nie však Franza Tosta. Rakúšan sa domnieva, že súčasná F1 je všetko, len nie nudná – veď inak by sa netešila čoraz väčšej popularite.

„Formula 1 nie je nudná,“ vyslovil sa Franz Tost pre rakúsky OE24.

„Bez ohľadu na to, kam ideme, máme takmer na všetkých okruhoch vypredané. Rovnako tak tomu bolo mimochodom aj na [minuloročnej] Veľkej cene Rakúska.“

„To, že sledovanosť v Nemecku a Rakúsku klesá, je spôsobené najmä nedostatkom národných hrdinov.“

„Keď som v roku 1988 prišiel do Nemecka, Formula 1 bola na okraji záujmu. Potom sa však objavil Michael Schumacher a sledovanosť vystrelila raketovo hore. To isté sa udialo v Španielsku s Alonsom.“

A niečo obdobné sa momentálne deje aj v Holandsku zásluhou Maxa Verstappena, ktorý už onedlho môže v počte majstrovských titulov dorovnať takého Jackieho Stewarta, Nikiho Laudu či Ayrtona Sennu.

V čom spočíva Verstappenov úspech?

„Red Bull mu postavil skvelé auto a má za sebou úžasný technický tím,“ poznamenal Tost.

„To a jeho výnimočné schopnosti tvoria perfektnú kombináciu. Nikto sa k nemu ani len nepribližuje.“

Môže Red Bull podľa Tosta ovládnuť všetky preteky aktuálnej sezóny? „Z hľadiska výkonu určite áno. Nič však nie je isté,“ doplnil.

Súvisiace články