logo F1online.sk

Red Bull sa pri vylepšení podlahy inšpiroval Williamsom, priznal Monaghan

Max Verstappen, Red Bull zozadu
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 6. 2023

Tímy Formuly 1 doháňajú sledovanie protivníkov k dokonalosti. Nie je to len o rozširovaní bočníc a kopírovaní podláh najsilnejších tímov, ale aj najsilnejšie tímy môžu čerpať inšpiráciu z druhej strany. Posledným príkladom je priznanie šéfinžiniera Red Bullu Paula Monaghana, podľa ktorého boli najnovšie úpravy podlahy monopostu RB19 inšpirované najslabším tímom na rošte.

Keď v Španielsku havaroval Logan Sargeant a maršali zdvihli do vzduchu jeho Williams, nejeden fanúšik a odborník zostal v šoku. Pri pohľade zospodu totiž monopostu FW45 chýbajú akékoľvek detaily. Dizajn tradičného britského tímu postráda detaily a vo všeobecnosti ho možno označiť za jednoduchý, ba až primitívny.

Napriek tomu však aj najslabší tím na rošte čelí záujmu súperov. Aj Williams totiž môže prísť s riešením, ktoré funguje a pomôže vám urobiť krok vpred. Aj keď podlaha monopostu vyzerá zospodu veľmi jednoducho, pri pohľade zvrchu zaujali niektoré jej riešenia aj samotného Adriana Neweyho.

V Španielsku nasadil Red Bull do akcie pozmenený roh podlahy a zakončenie difúzora a podľa šéfinžiniera stajne z Milton Keynes Paula Monaghana čerpal pri nasadení tohto riešenia inšpiráciu z Grove.

„Nemôžete si myslieť, že disponujete najlepšími riešeniami vo všetkých oblastiach monopostu,“ prehlásil.

„Našou menou je čas na kolo, však? Keď sa pozriete na tento kúsok dizajnu podlahy, tak ten sa prvýkrát objavil začiatkom roku 2022. Spomínam si, že Williams s tým prišiel veľmi skoro a mali to aj niektoré ďalšie tímy,“ hovorí Monaghan.

„Vtedy by nám to príliš nefungovalo, ale premýšľali sme nad týmto riešením niekoľkokrát a je to drobná výhoda. Vyzerá to ako o niečo väčšia zmena, než si možno človek pomyslí.“

„Nebude mať nejaký obrovský vplyv, ale trochu nám to pomôže. Pracovali sme na tom nejaký čas a nakoniec sme sa dostali do pozície, keď sme mohli pozmeniť tento kúsok podlahy; a urobili sme to,“ dodal Monaghan.