logo F1online.sk

Camilleri má absolútnu dôveru v Binotta, chce stabilitu ako za čias Jeana Todta

Scuderia Ferrari – ilustračné
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala4. 9. 2020

Nad aktuálnou formou Ferrari nejeden fanúšik len bezmocne zalomí rukami. Nemalá časť dokonca volá po konci Mattiu Binotta na pozícii šéfa Ferrari, no zrejme zbytočne. Louis Camilleri, boss Ferrari, opakovane vyhlasuje, že Mattia Binotto má jeho plnú podporu.

Camilleri si vraj uvedomuje dôležitosť stability, a na nej chce založiť ďalšiu éru tímu vo Formule 1. “Mám absolútnu dôveru v Mattiu Binotta a jeho tím,” hovorí pre New York Times. “Výsledky nepotvrdzujú, čo hovorím, ale tieto veci chcú čas. Žiaľ, v minulosti tu bol priveľký tlak a tradícia prepúšťania ľudí. Bol tu akýsi prievan a ja mu chcem dať stopku.”

Kým v minulosti by takéto výsledky viedli k vyhadzovu, to sa teraz zmení. Camilleri pri svojich slovách o stabilite naráža aj na úspešnú éru Jeana Todta, Rossa Brawna a Michaela Schumachera. Verí, že ak sa zamestnanci nebudú báť o svoje stoličky, tak nebudú prijímať krátkodobé rozhodnutia, ako tomu bolo doteraz. Rozhodnutia, ktoré prinesú ovocie nie v bezprostrednej budúcnosti, ale neskôr, sú z pohľadu šéfa tímu či vedúcich pracovníkov totižto rizikom, ak sa boja o to, či v tíme zostanú aj o týždeň.

“Ak sa pozriete na také kalibre, akými boli Jean Todt, Michael Schumacher a Ross Brawn a všetkých tých chlapcov, tak aj im trvalo šesť rokov, kým vybudovali tento fenomenálny víťazný tím,” zdôraznil Camilleri.

“Chcem ubezpečiť, že u nás bude aj naďalej stabilita. A to aj napriek neuveriteľnému tlaku na tím, a to hlavne zo strany talianskych médií, ktoré sú niekedy až brutálne a žiadajú, aby padali hlavy. To však nie je riešenie,” uvedomuje si 65-ročný rodák z Alexandrie. “Potrebujeme stabilitu a byť koncentrovaní. Ak sa pozriete na víťazné časy Red Bullu a dnes Mercedesu, tak okrem talentu bola u nich kľúčová i stabilita. Úprimne, to nášmu tímu chýbalo.”

Podľa Camilleriho Ferrari až doteraz pracovalo “s relatívne krátkozrakým pohľadom na veci”. Zamestnanci mali pracovať skôr ako jednotlivci a menej ako tím. “Priniesol som dlhodobejšiu stratégiu. Aby však ľudia začali pracovať tímovo, na to treba čas. Kultúru nezmeníte z jedného dňa na druhý.”

Práve predstava dlhodobej stability mala Ferrari priviesť k tomu, aby už nepredĺžilo zmluvu so Sebastianom Vettelom. “Nebolo to ľahké rozhodnutie, ale ako si iste viete predstaviť, veľmi intenzívne sme nad ním rozmýšľali. Sebastian mal pre tím veľkú pridanú hodnotu, ale napokon sme sa rozhodli pre vzdialenejšiu budúcnosť.” Tou bude dvojica na svoj vek veľmi skúsených pilotov v zložení Charles Leclerc a Carlos Sainz.