logo F1online.sk

Aj Ferrari uznáva: Skopírovať podlahu Red Bullu nie je možné

Max Verstappen, Red Bull zozadu
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala3. 6. 2023

Tajomstvá červených býkov sú po leteckom dni v Monaku odhalené. Pomôže to však súperom? Šéf Ferrari Frédéric Vasseur trvá na tom, že skopírovať podlahu Red Bullu RB19 nie je možné, hoci jeho zdôvodnenie je trochu iné ako zdôvodnenie inžiniera Williamsu Davea Robsona.

Nehoda Sergia Péreza v prvej monackej zákrute spôsobila, že monopostu RB19 sa súperi mohli pozrieť “pod sukňu”, ako to okomentoval Christian Horner. Súperi si už istotne mädlili ruky, no inžinier Williamsu pre výkonnosť monopostu Dave Robson schladil nadšenie, keď vyhlásil, že skopírovať neuveriteľne komplikovanú podlahu Red Bullu bude priam nemožné.

Frédéric Vasseur sa v Španielsku postavil na Robsonovu stranu, hoci má vlastné vysvetlenie, prečo to nepôjde. Skopírovať podlahu neprichádza do úvahy nie z toho dôvodu, že by to technologicky nebolo možné. “Myslím si, že máme množstvo záberov ostatných monopostov, ale skopírovať niečo je veľmi ťažké, ba priam nemožné, pretože tu ide o celkovú koncepciu. Nemôžete okopírovať jednu časť auta.”

Podlaha sa síce stará o približne 60 percent prítlaku monopostu, no ak s ňou nespolupracuje aj zvyšok aerodynamiky, tak jej prínos rapídne klesá. Preto neprichádza do úvahy len slepo skopírovať krivky, ktoré sme pred týždňom videli na vlastné oči. Niektorých detailov sa však konkurencia môže chytiť.

Šéf McLarenu Andrea Stella chválil Red Bull za to, aké prepracované riešenie dokázal vyvinúť. “Aj ja osobne som strávil istý čas skúmaním ich podlahy, ale stovka aerodynamikov McLarenu pri tom strávi ešte viac času.”

“Naozaj je veľmi zaujímavá. Ukazuje sa komplexnosť a kvalita ich vývoja. A poviem úprimne, že keď som podlahu zbadal, tak som povedal, že treba sňať klobúk pred Red Bullom. Chápem, prečo majú takú výkonnosť, akú majú,” doplnil.