logo F1online.sk

Hulk nečaká takú ľahkú sobotu a nedeľu: Bude to brutálne

Nico Hülkenberg pred Maxom Verstappenom
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala2. 6. 2023

Kto dokáže vyzvať Maxa Verstappena? Bude to Fernando Alonso? Mercedesy? A čo tak jazdci Ferrari? Napadlo by vám však meno Nico Hülkenberg? Či áno, či nie, bol to nemecký jazdec, kto v druhom tréningu obsadil tretiu priečku.

Nico Hülkenberg v piatok naozaj prekvapil, keď sa po 25 minútach FP2 objavil na popredných pozíciách. Čakali sme preto, že so zrýchľujúcou sa traťou sa postupne bude prepadávať aj Hulkovo meno, ale ono sa tvrdohlavo držalo vpredu.

Zažíva Haas v Španielsku znovuzrodenie? Ťažko tomu uveriť. Aj sám Nico Hülkenberg si uvedomuje, že pochybnosti sú namieste. “Buď ostatní dnes jazdili pod svojimi možnosťami, alebo sme sa my dnes prekonali. Alebo platia obe tvrdenia zároveň!” snaží sa vysvetliť si zisk tretieho miesta.

“V každom prípade je za nami niekoľko jazdcov vo veľmi dobrých autách, ktorí v sobotu určite zo svojich áut vyžmýkajú viac. My sme pokojní a na všetko hľadíme realisticky,” neoslavuje predčasne pilot Haasu. “Samozrejme, že je veľmi fajn vidieť svoje meno tak vysoko, ale dobrý pocit z auta je pre mňa dôležitejší.”

Má teda z monopostu dobrý pocit? “V aute som sa okamžite cítil komfortne a dostal som sa do dobrého rytmu. Dúfam, že podám rovnako dobrý výkon aj v sobotu, ale poviem úprimne, že mám isté pochybnosti.”

Aj po piatku v Monaku sa v Haase zastrájali, že chcú bojovať o elitnú desiatku a nakoniec padli na zem. “Autá sú blízko pri sebe. Očakávam, že v sobotu uvidíme to isté. Štyri alebo päť tímov v strede poľa bojuje o ten istý kúsok trate. Bude to brutálne.”

Ako je teda možné, že sa Hulkovi dnes podarilo zajazdiť tretí najlepší čas? Účastník 187 veľkých cien F1 sa len uškrnul: “Povedzme, že to bolo celkom slušné kolo.”

Kevin Magnussen sa svojmu tímovému kolegovi nedokázal vyrovnať v žiadnom sektore a nakoniec naňho stratil viac ako polovicu sekundy, čo stačilo len na pätnáste miesto. Zlepšenie je však na ceste, veria v Haase.

“Mali sme veľmi dobrý prvý tréning. V druhom tréningu sme skúsili niečo, čo nezafungovalo, ale Nico bol superrýchly. Vieme, že naše auto má rýchlosť. Tak ako vždy, aj dnes v noci budeme na tom pracovať. Dúfame, že v sobotu sa dostaneme do tempa,” povedal na margo svojej straty Kevin Magnussen, ktorý chce podrobne preštudovať Hulkove dáta.

Skopíruje všetky jeho nastavenia? “Samozrejme, musíme sa pozrieť na množstvo vecí z jeho auta, pretože bolo rýchle,” zareagoval rodák z Roskilde. V sobotu bude potrebovať každú stotinku sekundy, takže búchať sa do pŕs pri otázke, kto skopíruje čie nastavenia, nemá zmysel. “Je to veľmi tesné. Stratil som vyše sedem desatín a skončil som pätnásty. Je to šialené, ale zároveň vzrušujúce. Máme o čo bojovať. Vieme, že na treťom mieste sme mali jedno auto, takže máme čo študovať.”

Súvisiace články