logo F1online.sk

Rozpočtový strop nám zabránil vykonať väčšie zmeny, hovorí Wolff

George Russell
© Sebastian Kawka/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 6. 2023

Mercedes v Monaku definitívne rozlúskol záhadu menom úzke bočnice. Aj taký veľký a mocný tím musel priznať porážku a potvrdiť, že sa mýlil. Teraz stojí stajňa na prahu nového konceptu, ktorý je inšpirovaný Red Bullom a má Mercedes priviesť na cestu k víťazstvám. Nebude to však hneď.

V ére rozpočtových stropov a zákazu testovania sú technologické zázraky vzácne. Ak niekto očakáva od Mercedesu okamžité zrýchlenie o niekoľko desatín, zrejme zostane sklamaný. Aj podľa slov bossa stajne Tota Wolffa dnes už skrátka nie je možné vrhnúť do boja stovky miliónov, pracovať súčasne na vývoji piatich rozličných riešení a potom si vybrať to najlepšie.

Sú tu niektoré premenné, ktoré zostávajú nemenné. Zmeny nárazových štruktúr by si vyžiadali opätovné vykonanie nárazových testov FIA, ktoré stoja obrovské peniaze a v ére rozpočtových stropov si ich nemôžete dovoliť vykonať v priebehu sezóny.

„Ak by sme neoperovali v podmienkach rozpočtového stropu, prišli by sme aj s novým šasi, čo teraz nejde,“ prehlásil Wolff. „Vykonali sme zásadnú zmenu v smerovaní dizajnu a spôsobe generovania mechanického aj aerodynamického prítlaku.“

„Nachádzame sa vo veľmi počiatočnej fáze chápania súčasného auta a v rámci našich finančných možností budeme pokračovať v nasadzovaní vylepšení, ale to by malo platiť rovnako pre všetkých.“

„Barcelona nám nebude stačiť a potrebujeme zbierať ďalšie dáta. Montreal je trochu špecifický okruh, ale dúfajme, že sa nám na nasledujúcich podujatiach skutočne podarí zlepšiť výkonnosť auta. Nebude to však hneď,“ dodal Wolff.

Mercedes vlani dokázal raz zvíťaziť, čo však zrejme malo na tím skôr negatívny účinok, pretože obnovil jeho vieru v správnosť starého konceptu. Tím od roku 2012 zvíťazil zakaždým aspoň raz za sezónu a táto nevídaná šnúra je – podobne ako vlani – ohrozená.

„Nezmenili sme správanie nášho protivného zadku, čo musíme vyriešiť a aj to urobíme, ale je to ešte dlhá cesta,“ prehlásil Wolff. „Či dokážeme v tomto roku zvíťaziť? Veľmi rád by som dúfal, že sa nám podarí vrátiť dopredu a bojovať o víťazstvá, ale máme tu viacero neznámych premenných pri ostatných tímoch.“

„Musíme sa zamerať na víťazstvá a tlačiť sa do boja na čele,“ dodal Wolff.