logo F1online.sk

Hamilton: Nie je to zlepšenie, o ktorom sme snívali

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 6. 2023

Obdobie veľkých zmien. Aj keď sú predstavenia monopostov doménou mesiacov január a február, tohtoročné obdobie na prelome mája a júna môžeme považovať za čas akýchsi „malých predstavovačiek“. Mercedes predstavil výrazne pozmenené auto v Monaku, Ferrari nasledovalo v Španielsku. Práve tento okruh napovie, či urobili tímy krok správnym smerom.

Mercedes sa neštítil nasadenia kompletne pozmeneného monopostu na veľmi nereprezentatívnom okruhu v Monaku. Tam si ho mohla verejnosť detailne prezrieť, dokonca aj zospodu, ale nejaké hĺbkové závery musia počkať do Španielska. Tento okruh je fantastické miesto na nasadzovanie a testovanie noviniek. Mercedes si tie svoje mohol „ošiahať“ už v Monaku, ale až Barcelona prinesie skutočný test.

O monackých novinkách sa veľa diskutovalo aj v Španielsku. Kým v Monaku sa ich nasadenie stretlo s nadšením oboch pilotov, v Barcelone už zvolil Lewis Hamilton o niečo opatrnejší tón.

„Nuž, nie je to krok vpred, v ktorý sme dúfali,“ prehlásil sedemnásobný šampión, ktorý však vzápätí dodal, že Mercedes má pripravený dlhodobý plán a tieto zmeny sú len prvým krokom na ceste nahor.

„Skutočným krokom vpred by bolo napríklad nestrácať na Red Bull sekundu na kolo v pretekovom porovnaní, čo sa nám v tomto prvom kroku nepodarilo, ale je to posun správnym smerom,“ uisťuje Hamilton.

„Minulý víkend som sa v kokpite cítil o niečo sebaistejší a mohol som sa do toho v zákrutách oprieť. Dúfam, že na tejto trati to bude rovnaké, alebo ešte lepšie,“ dodal.

Bolo by naivné myslieť si, že Mercedes dokáže okamžite poskočiť o niekoľko desatín. To sa v Monaku nestalo, ale ako hovorí aj Lewis, „pokiaľ sa posúvame vpred, na ničom inom nezáleží“.

„Ak si dokážete držať svoju pozíciu, alebo sa posúvať vpred, tak je to podľa mňa solídny deň. Nikdy sa nechcete prepadať. Ak nasadíte vylepšenia, tak by ste sa mali prirodzene posunúť dopredu. Faktom je, že je to zlepšenie, len to nie je zlepšenie, o ktorom sme snívali,“ hovorí Hamilton.

„Musíme na to však ísť krok za krokom. Necítim žiadnu negativitu, naopak, som vďačný, že to máme na aute. Je za tým množstvo práce a zhonu, všetci pracovali úplne naplno a s veľkou túžbou, len aby posunuli auto vpred. Dúfam, že nám to pripraví lepšiu ďalej,“ zopakoval Lewis.