logo F1online.sk

Ferrari priviezlo do Španielska nové bočnice! Vydávame sa novým smerom, prezradil Sainz

Charles Leclerc v boxoch
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 6. 2023

Primäl Ferrari neuspokojivý štart do sezóny a neuspokojivá výkonnosť monopostu siahnuť po zásadných zmenách? V posledných dňoch sa stále hlasnejšie hovorí, že aj Ferrari napodobní Mercedes a siahne po zmene karosérie monopostu. V Španielsku by pritom mohli mať premiéru aj nové bočnice. Svoj tím pochválil na tlačovej konferencii aj Carlos Sainz, podľa ktorého dokázali zamestnanci v továrni urýchliť nasadenie kľúčových vylepšení.

Keď sa tieto správy začali vynárať v talianskych médiách, mali sme všetky dôvody pristupovať k nim obozretne, ale keď o nich prehovorili aj reportér Jon Noble a jeho zamestnávateľ – britský portál Motorsport.com –, začali sme šípiť niečo veľké. Keď k tomu nakoniec pripojil na tlačovej konferencii niekoľko nezanedbateľných slov pilot tímu Carlos Sainz, možno je pre fanúšikov Ferrari správny čas spozornieť.

„Nedokážete si predstaviť, koľko úsilia vyvinuli v Maranelle v snahe nasadiť tento balík skôr,“ prehlásil španielsky pretekár na domácej pôde. „Pôvodne mal prísť omnoho neskôr, ale pre našu celkovú situáciu pracovala továreň v posledných mesiacoch absolútne naplno, aby sa pokúsila o rýchlejšie nasadenie týchto vylepšení.“

Priamo z jeho úst sme sa však nedozvedeli, čo všetko bude nové a či auto zásadne zmení svoj zovňajšok. Po padoku už kolujú špekulácie, že Ferrari novým vzhľadom napodobní Red Bull, ale prvé fotografie zatiaľ nič také nenaznačujú. Na odpoveď však už nebudeme musieť čakať dlho.

Sainz o vylepšeniach povedal, že sú „tak trochu nový smer, o ktorom dúfame, že bude pre vývoj nášho auta lepší“. Španielsky pretekár zároveň dúfa, že auto bude „lepšie zvládnuteľné, konzistentnejšie a lepšie v pretekovom tempe, ktoré je našou najväčšou slabinou“.

„Videli ste, že to pre nás nebol jednoduchý štart do sezóny a trápili sme sa. S týmto prvým krokom novým smerom dúfame, že odstránime naše nedostatky. Zároveň vieme, že nám z pretekov na preteky nezmení život. Je to prvý krok z mnohých,“ povedal Sainz.

Tieto slová sú však trochu v rozpore s tým, čo povedal po Monaku Charles Leclerc. Ten síce priznal, že Ferrari nasadí v Barcelone vylepšenia, ale rozhodne nenaznačoval zásadné zmeny slovami „nečakáme žiadne zázraky“. Monačan toto vyjadrenie zopakoval aj v Barcelone a dodal: „Odteraz chceme prinášať malé upgrady každý víkend. Tento by mal byť krokom správnym smerom, ale neočakávam žiadnu obrovskú zmenu.“

„Naše auto má extrémne úzke pracovné okno. V kvalifikácii na čerstvých pneumatikách a vo vetre presne vieme, ako s ním jazdiť. V takom prípade je všetko v poriadku,“ povedal Leclerc.

„Akonáhle sa však tieto skutočnosti začnú meniť, strácame strašne veľa celkového prítlaku. Veľa sme na tom pracovali a tieto zmeny nám pomôžu. Možno ani nie tak po stránke celkovej výkonnosti, ale skôr z pohľadu konzistentnosti v priebehu víkendu, čo nám, dúfajme, pomôže dosiahnuť lepší výsledok v nedeľných pretekoch,“ dodal Leclerc.

Prvé fotografie z padoku však naznačujú, že Ferrari má v Španielsku pripravený nový aj starý balík. Obrovské zmeny avizuje aj portál Motorsport.com.

„Tím sa pripravuje na nasedenie množstva vylepšení a podľa dostupných zdrojov bude jednou z kľúčových oblastí aj zmena konceptu bočníc,“ prehlásil portál Motorsport.com.

„Po zmene pravidiel a zavedení prísavného efektu v roku 2022 Ferrari úspešne využívalo prietok vzduchu od kolies smerom k osi monopostu. V tejto sezóne v tom tím pokračoval napriek tomu, že väčšina štartového poľa prijala koncept Red Bullu, ktorý stláča vzduch smerom dole od predných závesov a k bočniciam.“

„Pri pohľade na obrovský náskok Red Bullu je však Ferrari, zdá sa, pripravené zmeniť filozofiu s cieľom vyriešiť svoje problémy. Aj keď nové bočnice napohľad nemusia vyzerať ako priama kópia Red Bullu, budú výraznou zmenou v smerovaní tímu oproti tomu, čo Ferrari používalo doteraz,“ dodal Motorsport.com.

Fotografie budeme postupne dopĺňať.

Aktualizované 17:50: objavujú sa aj zábery novej podlahy Ferrari.