logo F1online.sk

Red Bull odhalenie podlahy netrápi, ale vraj „nie je slušné pozerať dievčatám pod sukne!“

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 5. 2023

Pozor na monacké nehody, znie každoročne pred štartom tohto podujatia. Niežeby sa tímy obávali o náhradné diely alebo rozpočty, ale v Monaku sú pre nedostatok miesta pri odpratávaní monopostu zakaždým v permanencii žeriavnici, ktorí umožnia nahliadnuť „pod sukňu“ vášho monopostu celému svetu. Presne to sa v Monte Carle stalo aj Red Bullu.

Nehody Carlosa Sainza, Lewisa Hamiltona a Sergia Péreza umožnili svetu nahliadnuť pod autá trom veľmi silným tímom. Porovnanie Red Bullu s konkurenciou podľa mnohých vysvetľuje, prečo tohtoročná sezóna priniesla takýto obraz – RB19 pôsobí po všetkých stránkach omnoho vyspelejšie.

Akékoľvek nadšenie z kopírovania a následného výkonnostného vyrovnania Red Bullu však treba krotiť. Jednak je to „iba“ pohľad zvonku a taktiež to nie je vôbec jednoduché. Ako povedal Dave Robson z Williamsu, stále je to dvojrozmerná fotografia, z ktorej sa pri tomto svetle dá len ťažko niečo vyčítať. Tieto slová podčiarkujú aj vyjadrenia zástupcov Red Bullu, ktorí síce nie sú nadšení, že súperi ich podlahu videli, ale zároveň nepanikária.

„Samozrejme, že sa nám to nepáči,“ povedal o „striptíze“ Red Bullu Helmut Marko pre Motorsport.com. „Podlaha je veľmi dôležitá, ale pokiaľ nemáte ďalšie diely a vnútorné rozloženie konceptu, potom to nie je jednoduché.“

„Monopost Mercedesu pritom visel vo vzduchu ešte dlhšie než náš, ale nemyslím si, že ich podlaha ostatných zaujímala do takej miery, ako tá naša,“ dodal Marko.

Ako sme už uviedli, podlaha sama osebe vám neprezradí všetko. Musíte poznať fungovanie všetkého, od predného krídla po difúzor, ale na druhej strane, stále vám pomôže mnoho zistiť.

„Nie je to len o podlahe. Tá musí pracovať spoločne s predným krídlom a difúzorom a usmerňovať vzduch. Ak toto neviete, tak pre vás vzhľad podlahy nemá veľkú cenu,“ zdôraznil Marko.

Jeho kolega Christian Horner zostal taktiež ľadovo pokojný. Podľa vlastných slov nemá ilúzie, že ju konkurenti videli prvýkrát. Špionážni fotografi súperov vraj už celkom iste dodali zábery mnohých dôležitých súčastí Red Bullu.

„Nie je slušné pozerať dievčatám pod sukne!“ zažartoval Horner. „Fotografie podláh už kolujú po padoku. Vykladajú ich z dodávok, pracujú s nimi v garážach a nie vždy sú dokonalo zakryté. Každý tím si zamestnáva špionážnych fotografov, aby získali zábery rozobratých áut. To je bežná prax.“

„Nemyslím si teda, že fotografia našej podlahy bola urobená prvýkrát. Všetky tímy sa usilujú získať takéto spravodajské informácie,“ dodal Horner.

Súvisiace články