logo F1online.sk

McLaren má nového technického riaditeľa, prichádza „trojka“ Red Bullu

Rob Marshall
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 5. 2023

Obrovskú posilu pre svoje technické oddelenie hlási tím McLaren. Stajňa z Wokingu na jar ohlásila podstatné zmeny štruktúry svojho technického oddelenia, keď šéf Zak Brown vyhodil technického riaditeľa Jamesa Keya a jeho kompetencie rozdelil medzi troch ľudí. Teraz hlási McLaren angažovanie Roba Marshalla z Red Bullu ako svojho technického riaditeľa pre dizajn a konštrukciu.

Rozhodne sa nejedná o žiadneho „pešiaka“. Adrian Newey je v Red Bulle hlavným technickým riaditeľom, Pierre Waché je ako technický riaditeľ hneď pod ním a Rob Marshall bol ako vedúci technickej kancelárie považovaný za „číslo tri“ po dvoch vyššie spomenutých džentlmenoch. Svedčí o tom aj skutočnosť, že po Veľkej cene Austrálie bol poslaný na pódium ako zástupca víťazného tímu.

Marshall opúšťa Red Bull po sedemnástich rokoch. Prišiel sem už v roku 2006, aby pracoval ako šéfdizajnér a pravá ruka Adriana Neweyho. Predtým pôsobil v Renaulte a Benettone. V roku 2005 pracoval ako šéf pre mechanické konštrukcie tímu Flavia Briatoreho a zohral kľúčovú rolu pri vývoji inovatívneho tlmiča kmitania s prídavnou hmotnosťou, čím sa významnou mierou podieľal na dvoch tituloch Fernanda Alonsa.

Teraz bude Marshall čeliť novej výzve a pokúsi sa McLarenu vrátiť stratenú slávu. Po fiasku z úvodu sezóny 2023 vyhodil Zak Brown technického riaditeľa Jamesa Keya a vytvoril tzv. výkonný technický tím zložený z trojice Peter Prodromou (aerodynamika), David Sanchez (koncept monopostu) a Neil Houldey (technika a dizajn).

Sanchez do tímu príde až po absolvovaní povinného voľna vo Ferrari 1. januára 2024. Presne v rovnakom čase bude môcť posilniť tím aj Marshall. Zo stanoviska McLarenu nám vyplýva, že vymení Houldeyho, ktorý bude jeho pravou rukou.

„McLaren Racing oznamuje vymenovanie Roba Marshalla za technického riaditeľa pre dizajn a konštrukciu. Rob sa k tímu pripojí 1. januára 2024,“ stojí v tlačovom stanovisku McLarenu.

„Túto funkciu bude v rámci výkonného technického tímu zastávať spolu s Petrom Prodromouom a Davidom Sanchezom a bude podliehať priamo šéfovi tímu Andreovi Stellovi.“

„Robovi bude pomáhať Neil Houldey v novovytvorenej funkcii zástupcu technického riaditeľa pre dizajn a konštrukciu. Rob a Neil budú spolupracovať pri vytváraní a zavádzaní najmodernejších technických štandardov nevyhnutných na vytvorenie víťazného monopostu F1,“ dodáva McLaren.

Odchod jedného zo svojich najdôležitejších mužov medzitým potvrdil aj Red Bull, ktorý poďakoval Marshallovi za jeho prácu a potvrdil, že s okamžitou platnosťou opúšťa svoju funkciu, aby sa v roku 2024 mohol pripojiť k McLarenu.

„Som nesmierne rád, že sa Rob pripojí k McLarenu. Má 25-ročné skúsenosti zo sveta motoristického športu a do nášho tímu prinesie odborné znalosti a skúsenosti z dlhoročného úspešného pôsobenia v tíme Red Bull Racing. Robov príchod je pre náš tím zásadný a pomôže mu vrátiť sa na víťaznú cestu,“ povedal šéf McLarenu Andrea Stella.

„Ako tím máme ambíciu bojovať o tituly, ale v posledných niekoľkých rokoch sme neukázali stúpajúcu krivku výkonnosti na trati. V posledných mesiacoch sme pracovali na zvrátení tohto trendu. Zvolili sme komplexný prístup založený na personálnom a odbornom posilnení tímu, spolu s prebiehajúcimi projektmi na modernizáciu technológií a infraštruktúry, ktoré budú čoskoro zrealizované,“ povedal šéf stajne z Wokingu.

„Rob nám pomôže zaviesť v McLarene tie najvyššie technické štandardy a pomôže postaviť víťazné monoposty. Tešíme sa, že ho privítame v blízkej budúcnosti,“ dodal Stella.