logo F1online.sk

Auto je strašne ťažko zvládnuteľné, hovorí Leclerc

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 5. 2023

Opäť to nebol pre Ferrari dobrý deň. Po drobnom záblesku v Baku nasledoval ťažký víkend v Miami a po ňom aj v Monaku. Tohtoročný monopost skrátka nedodáva pilotom potrebnú sebadôveru, čo je zvlášť v Monte Carle veľký problém. Charles Leclerc však napriek tomu „zavrel oči“ a zapísal ďalšie dobré kolo, ale všetka snaha napokon po ďalšom komunikačnom faux pas vyšla vnivoč.

Leclerc to v čase svojich rozhovorov s médiami nevedel s definitívnou určitosťou, ale základnou podmienkou zisku pole position bolo v jeho prípade nikoho neblokovať. Ferrari sa v Monaku dopustilo ďalšieho komunikačného lapsusu, keď Charlesa inžinier neupozornil na blížiaceho sa Landa Norrisa a domáci miláčik sa nakoniec nevyhol trestu.

Ťažko povedať, či je to Leclercovo prekliatie alebo neschopnosť Ferrari, ale treba povedať, že vo všetkých predchádzajúcich monackých udalostiach mohol tím rozhodne odviesť lepšiu prácu.

Nič to však nemení na tom, že Ferrari v sobotu podľahlo ako Red Bullu, tak Aston Martinu. Leclerc sa snažil, opäť nechal za sebou s nemalým náskokom aj tímového kolegu, ale po penalizácii bude nakoniec štartovať až za ním zo šiesteho miesta.

„Auto je strašne ťažké zvládnuť,“ povedal po kvalifikácii Leclerc. „V Q3 som zo seba vydal maximum a mal som pocit, že som odviedol dobrú prácu a podľa mňa sa z toho kola už nedalo vyžmýkať oveľa viac.“

„Vždy som spokojný len s prvým miestom, takže som trochu sklamaný, ale taký je život. Lepší výsledok sme asi nemohli dosiahnuť, takže si z toho musíme zobrať aj nejaké pozitíva,“ povedal Monačan.

Ako sme uviedli, Charles v čase tohto rozhovoru ešte nepoznal závery komisárov. Mal pocit, že nemohol urobiť nič lepšie, ale tieto prehrešky sú posudzované objektívne, takže si chybu v komunikácii a nepozornosť inžiniera odskákal sám. V nedeľu tak nebude štartovať z tretieho, ale šiesteho miesta.

„Čakám na verdikt a uvidíme, či si budú komisári myslieť, že som odviedol najlepšiu možnú prácu v snahe uhnúť z cesty. Určite som urobil to najlepšie, čo som mohol, ale nebudem nič hovoriť, nech rozhodnú komisári,“ povedal Leclerc.

Jeho tímový kolega Carlos Sainz vyzeral byť v piatok v lepšej forme. V rozhodujúcej chvíli však nielenže nestačil na Leclerca, ale ani na Estebana Ocona. Španiel sa nakoniec posunie dopredu vďaka penalizácii a pred nedeľnými pretekmi si veril. Vlani aj predvlani skončil druhý a podobný úspech chce zopakovať aj v tomto roku.

„Áno, som sklamaný z piateho miesta, pretože sme po celý víkend mali formu a tempo, dokonca aj po piatkovej chybe sa mi podarilo získať späť množstvo sebadôvery. Tešil som sa, že budem môcť poskladať dokopy nejaké kvalitné kolá, bohužiaľ, sme v poslednom pokuse narazili na premávku a tri pomalšie autá, čo ma veľmi rozptýlilo,“ povedal po kvalifikácii Sainz.

„Mal som problém v špinavom vzduchu v druhej, tretej, šiestej, siedmej zákrute aj v záverečnom sektore. Pravdepodobne sme neboli v správnom čase na správnom mieste, ale aspoň máme tempo a vieme, že ak budeme v čistom vzduchu, môžeme sa do toho v nedeľu oprieť.“

„Myslím si, že sme v dobrej pozícii, ale len pokiaľ ide o tempo monopostu, nie z pohľadu pozície na trati, pritom vieme, aká dôležitá je v Monaku pozícia na trati,“ dodal Sainz.