logo F1online.sk

Sainza štvú „clickbaity a amatérska žurnalistika“ na sociálnych sieťach

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2023

Charitatívny futbalový zápas na monackom štadióne Stade Louis II prinieslo niekoľko úsmevných momentov. Činili sa aj piloti Ferrari a na trávnik vybehol ako Charles Leclerc, tak Carlos Sainz. Síce to bola len exhibícia, ale prvý menovaný pristál na hlave a druhý bol ošetrovaný. Aj keď sa nejednalo o nič vážne, niektorí „podnikavci“ využívali stredajší zápas na generovanie zbytočných senzácií, čo Carlosa Sainza dosť rozčúlilo.

Nuž, žijeme v dobe, keď si musíme dobre preverovať, čo čítame. Internet, a hlavne sociálne siete, má mnoho slabých miest, ktoré môže využiť nejeden podnikavec či samozvaný politik na vlastný osoh. Podobne tomu bolo aj v prípade fotografie Carlosa Sainza, ktorému počas futbalového zápasu ošetrovali stehno.

Nič vážne sa nestalo a Carlosovi ani v najmenšom nehrozilo, že Veľkú cenu Monaka neodjazdí, ale predsa začali niektoré kanály špekulovať o jeho možnom náhradníkovi.

„Neviem, či je to sociálnymi sieťami alebo sa len ľudia zbytočne snažia generovať clickbaity,“ povedal trochu nasršený Carlos Sainz novinárom v Monaku. „Povedal by som, že je to taká amatérska žurnalistika, skrátka niečo z toho.“

„Nič to však nemení na tom, že je zbytočné snažiť sa vytvárať titulky, ktoré nie sú založené na žiadnych reálnych informáciách.“

„V poslednom čase je toho na sociálnych sieťach, hlavne na TikTok-u, trochu viac. Naozaj sa snažia prichádzať so správami, ktoré im zaručia viac videní, generovať clickbaity a prichádzať s predpoveďami na nedeľu bez akýchkoľvek reálnych informácií,“ jedoval sa Sainz.

Dnešná Formula 1 nám už nepripadá zvlášť úzkostlivá. Kedysi mal každý jazdec zakázané akékoľvek adrenalínové alebo športové vyžitie mimo prípravu na sezónu. V súčasnosti však pilotov bežne vidíme lyžovať, snowboardovať, liezť po horách či potápať sa, takže pravidlá sa očividne trochu uvoľnili.

Carlosa nepotešila ani ďalšia téma rozhovoru – mediálne špekulácie. Tých nebolo v posledných dvoch týždňoch málo a v ich strede sa ocitol Sainzov zamestnávateľ. Španielsky pretekár tomu však podľa vlastných slov nevenuje žiadnu pozornosť.

„Viem, že v tejto časti roka vždy začínajú najrôznejšie špekulácie. Pred týždňom a pol som bol na ceste do Audi, pred týždňom bol Charles na ceste do Mercedesu, teraz Lewis prichádza do Ferrari. Taký je život v tejto fáze roka. Už som vo Formule 1 dosť dlho, viac ako osem rokov, aby som vedel, že to teraz začne,“ hovorí Sainz.

„Kedysi by ste čítali médiá oveľa viac a snažili sa v nich nájsť oveľa viac. Teraz sa radšej sústredím na víkend v Monaku a nebudem sa zaujímať, čo rozprávajú alebo robia ostatní. Sústrediť sa na seba mi vždy viac pomôže,“ dodal Sainz.

Súvisiace články