logo F1online.sk

Domenicali vyzval jazdcov, aby neboli „sebeckí“

Stefano Domenicali odovzdáva cenu Pirelli Maxovi Verstappenovi
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 5. 2023

Šprintový formát patrí medzi najpopulárnejšie agendy Liberty Media v posledných rokoch. Americký majiteľ žiada viac šou a viac akcie na trati, ideálne v priebehu každého dňa súťažného víkendu. Preto sa stali piatkové voľné tréningy menšou „škodnou“, z ktorej nemáte priveľa úžitku. Stefano Domenicali vyzýva spupných pilotov, aby neboli „sebeckí“ a začali vnímať širší obraz.

Veľmi veľkú pozornosť na seba pri tejto otázke strhol Max Verstappen, ktorý sa pred niekoľkými týždňami preslávil výrokom: „Dúfam, že sa nebude prijímať príliš veľa zmien, pretože v opačnom prípade tu nezostanem veľmi dlho.“

Mnohí si tieto slová vysvetľovali tak, že Holanďan sa vyhráža odchodom zo športu, ak to bude vedenie F1 so šprintami preháňať. Verstappen síce povedal, že je zástancom tradičného formátu, ale tiež dodal, že by radšej víkendy skrátil a odbremenil preťažených zamestnancov jednotlivých tímov. Jeho rovesníci Lando Norris a George Russell sa následne vyjadrili podobne, vraj by sa radšej podelili o cenný čas na trati s juniormi, ktorí ho potrebujú omnoho viac.

„Nechcel by som žiť v spoločnosti, v ktorej ľudia nemôžu povedať, čo chcú,“ povedal v rozhovore pre Daily Mail šéf Formuly 1 Stefano Domenicali.

„Jazdci by však niekedy mali pamätať, že sú súčasťou niečoho väčšieho. Nemali by sme byť sebeckí. Niekedy nie je jednoduché robiť veci, ktoré sú mimo našej komfortnej zóny, ale nemôžeme byť leniví alebo samoľúbi. Niektoré špecifiká formátu šprintových víkendov môžeme prehodnotiť po sezóne, keď ich absolvujeme všetkých šesť.“

„Nebudeme mať šprinty každý víkend, ale máme nové publikum a musíme mu poskytnúť hodnotu za peniaze pri každom výjazde na trať, nie nechať všetkých krúžiť len preto, že jazdci a inžinieri z toho majú osoh,“ dodal Domenicali rozhodne.

Toho vraj nevydesili ani slová Maxa Verstappena o možnom odchode, ktoré boli podľa všetkého trochu nafúknuté. „Diskutoval som s ním v Miami. Povedal mi, že miluje tento šport a miluje svoju prácu. Je to dvojnásobný šampión a bojuje o svoj tretí titul. Je zrodený pre jazdenie a podľa mňa zostane vo Formule 1 dlhšie než ja,“ povedal Domenicali rozhodne.

Súvisiace články