logo F1online.sk

Sainz: Viac ma trápi strata na Red Bull ako celkové štvrté miesto

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 5. 2023

Náskok Red Bullu sa zvyšuje, strata Ferrari prehlbuje. Scuderia nemá na začiatku sezóny takú formu, ako v Maranelle dúfali. Kým štart minulej sezóny sa v tábore „červených“ niesol na vlne optimizmus, v tomto roku je to realizmus zmiešaný s pesimizmom. Uvedomuje si to aj pilot tímu Carlos Sainz.

Toho štart novej sezóny nezastihol v najlepšej forme, podobne ako jeho tím. Zaskočení rýchlosťou Red Bullu a početnými slabinami monopostu SF-23 hľadá Ferrari cestu vpred. V prvých piatich víkendoch novej sezóny Scuderia len tratila a inak tomu zrejme nebude ani v nadchádzajúcich mesiacoch.

„Príliš ma netrápi štvrté, piate alebo šieste miesto v Pohári konštruktérov,“ priznal Sainz v rozhovore pre portál The Race. „Viac ma trápi strata na Red Bull.“

„Keby sme sa teraz nachádzali na celkovom štvrtom mieste s vedomím, že každý víkend máme šancu zabojovať o pole position a vyhrať preteky, bolo by ľahšie to prijať.“

„Skôr je to o tom, aký je Red Bull v tomto roku nesmierne rýchly a ako nás to prekvapilo; teda nielen nás, Mercedes a Aston Martin taktiež neočakávali takú veľkú stratu,“ dodal Sainz.

Riešenie je jasné, najbližší prenasledovatelia musia svoje autá zrýchliť a dotiahnuť sa, ale to nebude vôbec jednoduché. Ferrari už v tomto roku začalo s nasadzovaním vylepšení, avšak výkon v Miami nielenže nebol oslňujúci, ale nemal ďaleko od katastrofy. Skepsa sa však očividne nešíri len naprieč fanúšikovským spektrom.

„Je realistické povedať, že úroveň výkonnosti Red Bullu budeme len ťažko dosahovať evolúciou nášho auta,“ prehlásil Sainz. „Majú niečo väčšie, niečo konceptuálne hlbšie, než máme my.“

„V priebehu prvých podujatí sa nám však podarilo identifikovať veľmi jasne slabiny nášho balíka, dokonca aj s ich prepojením na minulú sezónu. Na kombináciu týchto dvoch vecí sa v súčasnosti veľmi sústredíme, a to je zároveň dôvod, prečo zostávam celkom pokojný. Cítim, že sme identifikovali slabiny v porovnaní s minulým rokom, ale tiež máme jasnú predstavu, ktorým smerom sa musíme pri vývoji vydať,“ dodal Sainz.

Súvisiace články