logo F1online.sk

Vowles: Sargeant rýchlosť má, len potrebuje dostať veci pod kontrolu

Logan Sargeant
© Twitter/Williams F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 5. 2023

Stačí jeden slabý výkon a mienka vo Formule 1 sa obráti proti vám. Logan Sargeant začal svoju kariéru vo Formule 1 na pozitívnej vlne, ale jeho prvé domáce preteky v Miami nedopadli najlepšie. Posledné miesto na pre neho neznámom okruhu nemeckí novinári okamžite využili na generovanie špekulácií o návrate Micka Schumachera. Šéf Williamsu James Vowles však zostáva ľadovo pokojný.

V Bahrajne začal Sargeant veľmi dobre. V kvalifikácii ho od Alexa Albona delili dve desatiny a v pretekoch iba pár sekúnd. Niekoľko pozitívnych zábleskov prišlo aj neskôr, ale prišli aj chyby.

V Saudskej Arábii preťal čiaru pri vjazde do boxov a pre porušenie traťových limitov mu komisári zmazali najrýchlejšie kolo. V Baku mal v sobotu nehodu, ale v oboch kvalifikáciách dokázal postúpiť do Q2 a od Alexa Albona ho delili len stotiny sekundy. Pritom vieme, aké kvalitné výkony britsko-thajský pretekár podáva.

Na domácej pôde v Miami však Logana čakal opäť ťažký víkend. V kvalifikácii skončil posledný a na štarte pretekov kolidoval s Lancom Strollom v prvom kole, čo si vyžiadalo výmenu predného krídla a jeho preteky tým v podstate skončili.

„Logan je tu, pretože je rýchly, je naozaj rýchly, a môže dodávať požadované výsledky,“ povedal šéf Williamsu James Vowles pre Motorsport.com. „Len potrebuje dostať veci pod kontrolu a jazdiť čisto.“

„V oboch kvalifikáciách v Baku sa prepracoval až do Q2. To je konzistentnosť a niečo také sa snažíme dosiahnuť. Už som mu povedal: ‚Si dostatočne rýchly. Využi Q2 a môžeš nabrať dvakrát viac skúseností.‘ Uvidíte, že sa začne postupne posúvať.“

„Neočakávam od neho, že bude na úrovni Alexa. Takisto má za sebou niekoľko okruhov, na ktorých nikdy nejazdil. Aj keď bol v Miami veľmi sklamaný, stále bol v Q1 len o tri desatiny pomalší než Alex. Medzi nich sa však vošlo sedem áut, až také vyrovnané to v súčasnosti je,“ prehlásil Vowles.

Ten svojmu zverencovi odpustil aj kolíziu so Strollom v prvej zákrute. Aj keď to pre Sargeanta znamenalo koniec nádejí na dobré umiestnenie, zvyšných 300 kilometrov vraj spolu s tímom dobre využili na zbieranie dát a skúseností.

„Bol to obyčajný pretekársky incident,“ povedal na margo kolízie v prvom kole Vowles. „Aston Martin sa dostal vedľa Logana a tomu už nezostalo veľa miesta. Nebola to nikoho chyba.“

„Je nováčik a za sebou má pár veľkých cien. Tieto preteky boli neoceniteľnou príležitosťou a on ju využil. Pri pohľade na jeho tempo vidíte, že si počínal dobre,“ dodal šéf Williamsu.

Súvisiace články