logo F1online.sk

Ecclestone o Crashgate vedel, no i tak nič neurobil. Je to nespravodlivé, hnevá sa Massa

Nelsinho Piquet, VC Singapuru 2008
© FOM/Screenshot
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 5. 2023

Historicky prvú Veľkú cenu Singapuru poznačila aféra „Crashgate“. Nelson Piquet ml. v istom momente po rozkaze tímu úmyselne havaroval, čím na trať privolal bezpečnostné vozidlo. Napomohol tým svojmu kolegovi Fernandovi Alonsovi, ktorý preteky následne vyhral. Čo je ale podstatnejšie, po Brazílčanovom počine sa strhla v boxoch poriadna mela a chaos – na ktorý doplatil špecificky Felipe Massa. Rodák zo Sao Paula prišiel o cenné body, ktoré ho v konečnom zúčtovaní stáli titul. Bernie Ecclestone nedávno po rokoch priznal, že o celej afére dobre vedel, a to už v roku 2008. Massu tieto slová nenechali chladným a v reakcii na Britove slová uviedol, že podnikne právne kroky. Zdá sa, že od svojho zámeru nemieni upustiť.

V pravidlách FIA pre rok 2008 stálo, že sezóna je vyhlásená za konečnú a nezvratnú až po tom, ako sa na galavečeri odovzdajú ceny. Keďže sa verejnosť o afére „Crashgate“ dozvedela až o rok neskôr, a teda v roku 2009, Felipe Massa tak už nemohol podniknúť žiadne kroky a s prehrou v šampionáte, hoci trpkou a poznačenou aférou, sa musel jednoducho zmieriť.

Bernie Ecclestone sa však približne pred mesiacom priznal, že o afére „Crashgate“ vedel ako šéf Formuly 1 už v roku 2008, no i tak sa rozhodol nevyvodiť žiadne dôsledky. Keby Veľkú cenu Singapuru anuloval [čo sám uviedol, že mal urobiť, pozn. red.], šampiónom by sa v roku 2008 nestal Hamilton, ale Massa.

Toho pochopiteľne tieto slová nenechali chladným. V rozhovore pre Sky Sports F1 bývalé vedúce osobnosti F1, ktoré o všetkom vedeli, opätovne a poriadne skritizoval.

„Bojujete s nimi do poslednej zákruty posledných pretekov [s McLarenom], prejdete šachovnicovou vlajkou ako šampión a potom sa všetko zmení,“ povedal Felipe Massa. „Isteže, rozhodol o tom boj na trati.“

„Potom však zistíte, čo sa stalo v Singapure. Dôležití ľudia ako Bernie [Ecclestone], Max Mosley či Charlie Whiting o tom v roku 2008 vedeli, no nič neurobili.“

„Je to pre mňa naozaj veľmi prekvapujúce. Je to nespravodlivé. Myslím si, že musíme preštudovať všetko, čo sa stalo, lebo to, čo sa stalo, naozaj nie je fér,“ doplnil víťaz jedenástich veľkých cien.

Súvisiace články